Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klik do doma

Avtor: Maruša Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 13.10.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 469Redakcija
Maruša Mavsar
Že dolgo zagovarjam idejo, da je splet lahko predvsem koristen, če ga poskušaš »razumsko« uporabljati. Obožujem neverjetno zakladnico znanja, ki jo splet ponuja nam, večnim radovednežem, in hkrati ne pozabljam, da je skrb predvsem pri časovno zdravi meji spletne aktivnosti.

Ko sem pred leti delala preizkus, ali name kaj drugače vpliva nakupovanje z bančno kartico kot tisto z gotovino, sem na srečo ugotovila, da sem pri obojem približno enako previdna. Do denarja imam namreč že od malega zelo spoštljiv odnos. Temu so se stari starši pogosto zadovoljno smejali, saj tolarčkov za izlete nisem in nisem porabila ter sem jih raje privarčevala.

Že pred leti sem začela nekaj prisluženega denarja usmerjati tudi v spletne trgovine, najprej tuje, nato slovenske. Moj prvi izbor so bile seveda tujejezične knjige, nato kozmetika, ki ni bila testirana na živalih, oh, in še določeni okusni čaji in začimbe. Ko so začele te iste produkte prodajati slovenske spletne trgovinice, sem svoje nakupe preusmerila k njim. Moja logika je namreč, da je najbolje, če čim več zaslužka pomagamo ustvariti tistim v naši neposredni okolici. Če pa že nisem kupila izdelkov preko spleta, pa sem 'spletno' nakupovala kot veliko Slovencev: na spletu sem si izdelek ogledala, ga analizirala v največje podrobnosti in ga potem kupila v »navadni«trgovini.

Tako je bilo moje spletno nakupovanje do kakšnega leta nazaj recimo do dvakrat mesečno. Potem pa se je začelo povsem novo obdobje: porodniška in kronično pomanjkanje časa. Mlade mamice, sploh tiste, ki povijete otroka prvič in se pri vsem še malo lovite, dobro veste, o čem govorim. Že za osnovne stvari zmanjka časa, kaj šele za nekatere druge, recimo občasne obiske trgovin. Vedno sem si domišljala, da sem multipraktik – pa sem se motila! To postaneš z materinstvom. Delati sto stvari hkrati, načrtovati celo med spanjem in imeti vselej oči na hrbtu? Seveda, vse se da, ko si mami. In ker nisem pristaš prisotnosti majhnih otrok v nakupovalnem centru, mi je življenje do neverjetne mere olajšal ravno splet.

Ko je moj aktivni dojenček končno vsaj malo zaspal, sem hitro naredila »analizo trga«, napisala kak mail z vprašanjem prodajalcu ali kakemu znancu, ki je preko te trgovine že kupoval, včasih smo si zaradi poštnine paket tudi delili, in naročilo je bilo na poti. Klik, klik, klik, zven zvonca in izdelki so bili že naslednji dan doma. Polletna analiza mi je pokazala, da sem prihranila precej denarja in seveda časa, ki sem ga namenila svoji družini. Drži, nasvete izkušenega trgovca v živo težko kaj nadomesti, a če si v situaciji, ko greš težje v »pravo« trgovino ali le-te v bližini še nimajo specifične ponudbe zate, potem ubiraš pač druge poti. Veseli me tudi spoznanje, da sem s svojim nakupom lahko podprla najrazličnejše slovenske male podjetnice in podjetnike ter razna družinska podjetja. Po nakupu sem tistim, ki so me prosili, poslala svoje vtise in komentirala uporabniško izkušnjo, z mnogimi pa sem že spletla lepe, čeprav virtualne vezi.

Ne le hitrost, preračunani prihranek in praktičnost, pri spletnem nakupovanju se mi povsem običajen nakup nekako spremeni v majhno praznovanje. Vsakič, ko pride paket, se ga povsem spontano, z otroško radostjo razveselim – pa četudi gre za čistila ali plenice. Včasih na dnu škatle najdem dodano majhno pozornost, prijazno pismo prodajalca, drugič kako drobno, simpatično darilce za zahvalo ob nakupu. Takrat se tudi utrujene oči zaiskrijo. Veste, življenje si je treba olajšati, in če ti je tehnologija blizu - zakaj pa ne?
« Nazaj na seznam
»