Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krušna peč

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Nedelja, 02.10.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 893Redakcija
Smilja Radi
Posebne vrsto toplino daje v hladnih jesenskih in zimskih dneh krušna peč, ki se ponovno vrača v posodobljeni obliki v naše domove. Krušna peč je tudi spomin na mladost, ki ni prinašala vsega v izobilju, vendar je bilo v njej več časa za druženja in za nepozabna doživetja.

Še vedno se zelo rada spominjam velike travnate površine na levem bregu reke Save (za današnjim Taninom, ob izlivu Sevnične v Savo). Prostor je nudil ogromno možnosti za igro z žogo, za skrivalnice, za metanje kamenčkov z brega v vodo …. To je bila »naša gmajna«. Na njej so odrasli igrali rokomet in nogomet. Del nogometne ekipe je bil tudi moj stric Viki in še danes se spominjam njegovih kratkih belih hlač in majice s številko 10.

Časi se spreminjajo in mi z njimi. Reka Sava ni več neukrotljiva lepotica, znana po številnih vrtincih, ki so neprevidnega plavalca, ki jo je želel preplavati, potegnili na prodnato dno. Za nekdanjim Jugotaninom ni več »gmajne«, ki je družila in povezovala več generacij, ostaja pa spomin nanjo in filmski zapisi pokojnega sevniškega snemalca Francija Pavkoviča.

Ostala je nostalgija po brezskrbnem otroštvu, po mladostnih prijateljih, po igri, ki je iz vsakega dne znova in znova naredila nepozabno doživetje. Strahu pred prihodnostjo ni bilo – bilo je eno samo veliko pričakovanje.

Kaj danes pričakujem od prihajajočih dni, let? Predvsem si želim zdravja – zase, za družino, za moje najbližje, za prijatelje … Želim si, da bi si tu pa tam še vedno lahko utrgala čas zase, za branje dobre knjige, za obisk kina ali za ogled gledališke predstave, za sprehod na Sveti Rok ali na Lisco. Želim si imeti vedno dovolj časa za prijateljice in prijatelje, ki nikoli ne postavljajo neprijetnih vprašanj, temveč dajejo moč za nov zagon in vero v novo jutro, v nov dan.

Ameriška pisateljica Louise L. Hay je v knjigi z naslovom Pot ljubezni, ki sem jo prejela v dar, zapisala: »Svoja doživetja ustvarjamo z besedami, ki jih izgovarjamo, in z mislimi, ki jih mislimo. Kadar v mislih ustvarjamo mir in harmonijo ter razmišljamo pozitivno, privabljamo k sebi pozitivne, enako misleče ljudi. Nasprotno pa postane naše življenje frustrirajoče in neplodno, kadar obtičimo v obtoževanju drugih in sebe; tudi takrat privlačimo sebi enake ljudi. V bistvu želim povedati, da se nam uresniči to, kar mislimo o sebi in o življenju.«

Naj bo vaš vsakdan napolnjen z iskrivim nasmehom in z množico toplih objemov, pozitivne misli pa naj ustvarjajo nove priložnosti za iskrene odnose.
 


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

20.01.2022 | Kolumne in komentarji

Vihar tekmovalnosti in povezovanja – 2. del

11.01.2022 | Kolumne in komentarji

Življenje je lepo ...

19.01.2022 | Kolumne in komentarji

Mehurček, v katerem vrtnica cveti

ne spreglejte