Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luna.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Ponedeljek, 25.11.2019    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 593Redakcija
Natja Jenko Sunčič
Polna, kakopak. O luni v življenju nisem nikoli kaj dosti razmišljala, niti razpredala niti se kako poglobljeno pogovarjala. Sem jo pa pogledovala na nebu, ko je rasla, bolj iz romantičnih nagnjenj. Pogovor o luni je med prijateljicami stekel, ko se je zgodilo kaj neprijetnega. Takrat so dejale, saj ni čudno, ko pa je polna luna. Takrat so bile tudi začudene, da je ta moja odmaknjenost od lune za mojo naravo zelo nenavadna. Pa še res je čudno. Saj me je kot otroka luna »nosila« po hiši, kjer smo stanovali, očka pa je bil ob luninem času vedno na preži. Kaj se mi je od takrat do danes zgodilo, da sem jo nekako zabrisala iz pomnjenja, ne vem.

Do letošnje polne, ki je bila tik ob martinovanju. Ko je bilo 11. 11. ob 11. uri nekje veliko slavje in se je mošt v množici v polno spreminjal v vino. Ljudstvo si je ustoličilo kar dve Martinovi nedelji za brbončice, željne finih okusov in za okušanje mladega vina. Toliko, kolikor spremljam »od oka« to področje, imamo izvrstne strokovnjake, pridelovalce žlahtne kapljice, znane in priznane po svetu. Do sem vse lepo in prav, če si toliko preveč našega ljudstva ne bi toliko prevečkrat ustvarilo Martinovih nedelj oziroma martinovanj kjer koli in kadar koli in za kar nekaj. Da so okrogli kot polna luna, eni dobrovoljni in drugi zadrezljivi in moreči. Pitje alkohola je za pametne, tako pametne, da ne ogrožajo družin in vsega ostalega živega okoli sebe.

Letošnja polna, tik ob martinovanju, pa me je popolnoma trezno, brez ene same kapljice rujnega, popolnoma sesula, sesula svet okoli mene. Če ne bi uspela ohraniti tisti siromašni kanček razuma, bi bilo lahko marsikaj. Iz mojega živčevja bi moji umetniki lahko spletli okoli našega nam dragega mesta zelo zanimivo rahlo svetlečo verižico. Sedaj tudi dobro razumem vprašanje »Čuj, ali te trka luna?«, ko se je kdaj komu kje »utrgalo«.

Pa sem se malo posvetila tej sijajni krogli. Na dan polne lune se je dobro izogibati stresu, hitenju, negativnim čustvom, ker je vse še bolj potencirano, ker je to čas intenzivnih energij, ki prihajajo na zemljo in jih lahko občuti vsakdo izmed nas. Ob tem času smo bolj občutljivi. Sonce in luna si stojita nasproti in drug drugemu kažeta pravi obraz, zato močno čustvujemo in hitro reagiramo na vsak izziv iz okolja. Energije in učinke polne lune občutimo približno pet dni – dva dni pred in dva dni po njej. V tem času vlada silna napetost, pogoste so hude nesreče, ljudje so razdražljivi in žal je to tudi obdobje, ko lahko pričakujemo več nasilja, umorov. Saj, saj, koledar nam lahko posluži za preverjanje, kdaj bodo ob mesecih lunina valovanja. Za lastno pripravljenost, ko bo kdo želel sesti na naš živec.

Imam gorak občutek, da si je kaotični svet prilastil negativne vplive polne lune – tudi tedaj, ko na nebu ne kaže svoje polnosti. Ampak ko spet bo (12. decembra), v mislih zdravilno energijo polne lune pošljimo v svet, naj pomaga vsem, ki jo potrebujejo, naj pomaga, da se grozote v svetu prenehajo.
« Nazaj na seznam
»