Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Megla.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Četrtek, 10.11.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 541Redakcija
Natja Jenko Sunčič
Ooo, dober dan, megla, mi je zaplavalo med vršički misli v enem od juter letošnjega novembra, ko mi je pogled odtaval v komaj prebujen dan. Ja, poležani in razmočeni rjavi in rumeni lističi niso danes za moje dotakljivo opisno polje, pač pa za kakšnega slikarja, ki bi se tiho in odmaknjeno v svojem svetu poigraval s paleto barv in jesenskih odtenkov.

»Ti, ti da imaš rada meglo?« je s široko odprtimi očmi in naprej nagnjeno glavo zvrtal vame kolega, kar je pospremil malodane s krohotom. Kakopak, veš, megla ima svoje skrivnostne čare. Ona ti navlaži lase, jih sproti skodra, da si videti kot pudlica, zleze ti na očala in za stekla. Če je dovolj krepka, gosta, si v njenem objemu skoraj sam, si skoraj neviden, si samo obris za neljube. Silhueta med silhuetami v megli, spet podoba za tenkočutnega slikarja.

Tako nekako sem mu pletla misli in besede, tudi sam je kakšno dodal, pokimal in prikimal, se nasmejal, češ, da mi še megla pride prav. Medtem se je iz skodelic vroče kave vila vroča sapa, ja, magari dva vijugasta trakca megle.

Nato pa sva zašla v čisto ta pravo meglo. V tem petindvajsetletnem meglenem roženvencu poslušamo o obubožanem Prekmurju in Beli Krajini, a se nikomur ne razprši megla o Posavju, češ, da je tu doma energetika in ta rešuje posavski živelj, posavske otroke, posavske družine. Pa kaj še! Kot da se vse živo hrani iz tega kotla. Megla o propadlih firmah se je že davno razpršila, ni se pa razpršilo za žilavo verigo vprašanj, v katerih žepih se je oplemenitil pokradeni denar propadlih firm. Pravni sistem, luknjast kot posoda za pečenje sladkega jesenskega kostanja, pa meša meglo za izbrane osebke in nove mega firme, ki obračajo kdo ve kakšen denar!

Potem smo pod - triglavci do Rigonc mešali meglo o (ne)pravicah do splavov ter pravicah in dolžnostih do rojstev. In zašli v celoti v srednji vek. Pa ne da bi opravičevali prekinjene nosečnosti! Ali je pač treba povedati, da mora starš otroka nahraniti in mu dati streho nad glavo, preden ga donosi? Ga obleči in ga tudi izšolati? Ga ne stigmatizirati (označiti, da nima …). Otroci znajo biti drug do drugega tudi strahotno neusmiljeni. In seveda, da se potem zaposli, da gre lahko veriga naprej. Tam, v začetku petindvajsetih upajočih, sva s kolegom mislila, da je treba spoštovati poslance. Izbrane od naroda za narod, ki v najvišjem zakonodajnem telesu zastopajo naš dani glas. Poslanci, vključno s tistimi, ki naj bi zastopali upokojence (DeSUS), so bili popolnoma negibni in brez izraza, ko so si izposlovali mesečnih 150/160 evrov več na svoj račun, upokojencem pa pokojnino oplemenitili za 2 evra. Besed o povišanju pa je bilo toliko, da bi bilo še najbolj »sladko« kloniti pod težo povišanja. Ampak, zaradi ponižanja. Zaradi razvrednotenja.

Seznam stvari in pojavov, zapakiranih v meglo, je dolg. Zelo dolg. Dopolnjen še z dviganjem megle na to, kakšno zahtevno delo opravlja danes naš nekdanji slovenski predsednik, ki mu je bila izračunana pokojnina prenizka za življenje in je še dobil 1000 evrov plusa? Mogoče za delovanje njegove pisarne, od katere imamo – kaj že? Na pobudo poslanca. Moj kolega se je nekoliko čudno prestavil na dviganje te megle in si zaželel, naj ga vendarle ne omenjam po imenu. Seveda, zakaj bi, ko vem, da sva prekladala isto kritično zamegljeno maso. Vsa pleteničenja o pozitivni energiji, morali in vrednotah je prekrila megla. Gosta.

In, ja, radostimo se ob veselem Martinu, vendar ne z meglo v glavi! Če pa bodo Martinove sladkosti (račke, mlinci zelje, potice, šarklji), po zdravniških pravilih preveč začinjene, pijmo vodo. Do pitne vode imamo menda (še) vsi pravico!
 
« Nazaj na seznam

Več iz rubrike Kolumne in komentarji

»

najbolj brani članki

21.02.2020 | PANORAMA

Krško popisano z grafiti

26.02.2020 | KRONIKA

V Sevnici toča

25.02.2020 | PANORAMA

Pustni torek v Posavju

ne spreglejte