Časopis za pokrajino Posavje
26.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasilje nad ženskami je nesprejemljivo

Avtor: Sonja Žugič    Objavljeno: Četrtek, 25.11.2021    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 647Bralci pišejo
Sonja Žugič
25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga zaznamujemo s 16-dnevno kampanjo, ki se konča z mednarodnim dnevom človekovih pravic, saj je nasilje nad ženskami kršitev osnovnih človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami je pereč problem. Slovenska nacionalna raziskava o nasilju v partnerskih odnosih je pokazala, da je vsaka druga ženska do dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja, v zadnjih 12 mesecih je nasilje doživela vsaka peta ženska. Vprašajmo se, koliko žensk, ki jih srečujemo, doživlja nasilje?

Nasilje v družini je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje ali zalezovanje žrtve ne glede na starost, spol ali katero koli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročitelja nasilja in telesno kaznovanje otrok. V ozadju nasilja je vedno potreba po moči in po nadzorovanju druge osebe. Da to dosežejo, povzročitelji uporabljajo nasilje. V večini so to osebe, ki imajo zelo izkrivljeno predstavo o sebi. Verjamejo, da so oni boljši, in če ne dobivajo s strani okolja temu ustrezne potrditve, so prepričani, da se jim godi krivica. Potrditev svoje pomembnosti, kontrole in moči si vedno znova utrjujejo z nasiljem. To počno v družini, kjer se počutijo varne, ter nad osebami, ki jih dojemajo kot šibkejše. Torej so v resnici povzročitelji nasilja slabiči.

Nasilje ima svojo dinamiko. Deluje v smeri, da žrtev zmede, jo razvrednoti, odvzame moč, osami. Zato žrtve same zelo težko prekinejo nasilje. Hkrati se nasilje ne prekine samo od sebe in se običajno stopnjuje. Zaskrbljujoč podatek je, da se v zadnjem času v Sloveniji nasilje stopnjuje po svoji okrutnosti. Spomnimo se primerov, ki so bili medijsko izpostavljeni in so se končali z umorom žensk žrtev nasilja.

Canva violence

Foto: Canva

V družini, kjer se izvaja nasilje nad žensko, nasilje doživljajo tudi otroci, četudi povzročitelj neposredno ni nasilen do njih. Življenje v nasilju je za otroke trpljenje in jih zaznamuje za vse življenje. Velika verjetnost je, da bodo vzorec nasilja, ali kot žrtev ali kot izvajalec nasilja, prenesli naprej v svoje odraslo življenje.

Kaj lahko storimo? Če doživljate nasilje, poiščite pomoč. Nasilje se ne bo prenehalo samo od sebe. Ne nasedajte obljubam, da se nasilje ne bo nikoli več zgodilo, ker se bo. Če izvajate nasilje, vedite, da nimate pravice in da je to kaznivo. To ni izraz moči, ampak šibkosti. Ne lažite si, da vas žrtev izziva, da je to izven vaše kontrole, ker to ni res. Vi se odločite, da boste nasilni. Prenehajte z nasiljem in si poiščite pomoč.

In mi? Ali nas res ne gane trpljenje drugega? Ali si ne bi želeli, če bi se to dogajalo nam ali nam ljubi osebi, da bi kdo pomagal? Če vemo in nič ne naredimo, potem smo soodgovorni za nasilje, ki ga trpi žrtev. Nasilje ni zasebni problem, je moj problem, je tvoj problem in je skupna odgovornost. Policija in centri za socialno delo smo za to, da zaščitimo in pomagamo žrtvi 24 ur na dan. Obvestilo o nasilju je možno podati tudi anonimno.

Objavljeno v novi rubriki Razširjamo pogled - s Posavskim obzornikom v časopisni izdaji, ki je izšla 25. novembra 2021.
« Nazaj na seznam
»