Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Od zdravja ravno ne pokamo

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 26.04.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 675Redakcija
Peter Pavlovič
Nekateri pravijo, da je statistika največja laž, a po drugi strani je pogosto edino, na kar se lahko zanesemo, ko želimo verodostojno, ne le na podlagi govoric in občutkov, predstaviti določeno temo. Tako je tudi v primeru zdravstvenega stanja na določenem območju, zato je projekt Zdravje v občini velika pridobitev za spremljanje tega področja.

Sodeč po teh kazalnikih je zdravstveno stanje v Posavju vsaj v nekaterih segmentih precej zaskrbljujoče. V prvi vrsti je treba omeniti 'skupni imenovalec' vseh posavskih občin (z izjemo Radeč) – alkohol, kar se kaže tako v stopnji z alkoholom povezanih bolezni kot prometnih nesreč (v Kostanjevici alkohol botruje kar 33 % nesreč!). V priljubljenem reku, da je v teh krajih 'že v zraku 0,5 promila', očitno ni povsem iz trte izvit. Ko že omenjam trto: najbrž je to eden od stranskih učinkov dejstva, da smo vinorodna dežela.

Zaskrbljujoč je visok delež prekomerno prehranjenih otrok, ki (razen v bistriški občini) presega četrtino, v kostanjeviški, krški in radeški občini pa je celo blizu tretjine. Trend je sicer vseslovenski, a če ga ne bomo uspeli kmalu zajeziti, nas v prihodnosti čakajo še večje zdravstvene težave, kot jih imamo sedaj. že tako nas v regiji zaznamuje visok delež prejemnikov zdravil zaradi različnih bolezni, tudi srčno-žilnih. Kljub temu, da pojemo veliko zdravil, nas to ne obvaruje pred visoko stopnjo splošne umrljivosti, ki izrazito zaznamuje predvsem sevniško občino, pa tudi brežiško in krško. Po samomorilnosti prednjačijo manjše tri posavske občine, a ti podatki zaradi majhnosti vzorca niso povsem zanesljivi.

V nasprotju s pogostim prepričanjem podatki kažejo, da v Posavju beležimo manj novih primerov raka kot v celotni Sloveniji. Ali je to res zato, ker je raka pri nas manj, ali pač zato, ker se manj od povprečja odzivamo na vabila v presejalne programe, lahko le ugibamo. Kot tudi o razlogih, zakaj v kostanjeviški občini beležijo izrazito veliko novih primerov raka dojke, v radeški občini pa nadpovprečno veliko novih primerov raka debelega črevesa in danke.

Vsekakor bi o nekateri vidiki zdravstvenega stanja občanov morali zaskrbeti ne le zdravstvene ustanove, ampak tudi vodstva občin. Navsezadnje je tudi to odraz (ne)kvalitete življenje v nekem okolju.
« Nazaj na seznam