Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oživljanje mesta? Haaalo!

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Četrtek, 18.07.2019    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 302Redakcija
Natja Jenko Sunčič
In se je zdelo, da je samo nebo omejitev. In da moje mesto nima nobenih meja. In da je treba dati ljudem vina in iger. Kot davno v Rimu. Da je raja pozabila, pozabila na bedo. Na bedo rimskega cesarstva.

Nič izvirnega – ljudje smo različnih okusov in hotenj. Nekateri so za zmernost, drugi za »haj in hoj«. A posledice sledijo. In poletje je menda najprimernejši čas za zabave. Vendar – zabave kakšnih sort?

Brežice, moje mesto, je bilo zadnji junijski teden dobesedno okupirano. In organizatorja zadovoljna. In je prav, da so uživači uživali ob ponujeni glasbi. Ki je bila menda to pot dobra za več različnih starosti. Saj so si glasbeniki v glavnem enotni, da ni slabe muzike. Prav je, če pozdravimo obfestivalske športne podvige in poklon pogumnemu bosonogemu pohodu na Sv. Vid. Manj slave je treba pripisati po ceni zasoljeni kulinarični ponudbi, niti ficka pa tekočinski vabi. Mlada družina z dvema otrokoma si je težko privoščila festivalske dobrote. Steklenica piva je terjala 3 evre. Za povrh od nekaterih pivoljubcev slišim, da je bilo pivo nekam čudno, menda zelo vodeno. No, ja, morda pa je bil to previdnostni ukrep v dobro voznikov ...

Sicer pivu in vinu in temu, kar je še teklo, ne bi smeli v osnovi ničesar zameriti. Saj se alkohol ne pije sam, pije ga človek. Pijejo ga ljudje.

Kruto namreč grizejo podatki, da naša država spada v sam evropski vrh po uživanju alkohola in da je del folklore slovenskega naroda. S posledicami odvisnosti od alkohola se sooča vsaj 800 tisoč Slovencev in seveda med njimi tudi Slovenk. To pomeni, da je skoraj pol naroda prizadetega zaradi alkohola. In mednje krepko sega prebivalstvo Štajerske in Posavja. Posledice pitja alkohola so vidne tako na zdravstvenem kot ekonomskem področju. Prizadeta je družba, družina, prijatelji, zlasti težko je govoriti o ranljivosti otrok, ki dobijo v družbi in družini srhljiv vzorec. Boli!

In pitje in žrtje so ogabno »pokasirale« ulice Brežic, mojega mesta. Sobotni Gibonnijev večer je nagrmadil pločevino, človek, ne meneč se za življenjski prostor tu živečih prebivalcev, ki se, tako mi pravijo, za čas takih dogodkov raje izselijo iz "mojega" mesta.

In verjamem, vsi bi radi rajali, vsi bi radi zaslužili in vsak bi rad odnesel sad svoje festivalske slave. In mi, ki tu čisto zares živimo, bi si »post festum« želeli vedeti, koliko je to razmetavanje stalo tega, čigavega že, denarja??? Ki bi ga racionalni gospodarji vložili, denimo, v brežiško zdravstvo (ki ni le brežiško), pa še v kakšno mestno ulico (ne le v »flikanje« njihovih kraterjev) … in tako naprej! Haaalo, ni vse zlato kar se prvi hip očesu sveti!!!

Komu bodo koristile take mega prireditve v bodoče? Ko obiskovalcev ne bo le deset, ampak dvajset, petdeset tisoč? Bo popoldne zato kaj več ljudi na ulici, ki ima sedem bank in še toliko gostiln, vse drugo pa se odpira in umira iz tedna v teden? Ali bodo ti tisoči preko leta še kdaj prišli na "prve borce"? Ali bo zato kaj več gostov s Čateža?

Lepo je, da se enkrat na leto na blizu in daleč sliši za Brežice, a če se že odločamo za tak način oživljanja mesta, bo treba poskrbeti še za marsikaj. Tudi za to, da še tisti redki prebivalci ne bodo prisiljeni parkirati kilometer stran in da bodo po "mega žuru" pospravljene tudi ulice in dvorišča izven mestnega jedra! Kajti daleč naokoli od glavnega odra se istočasno odvijajo številni "festivali" naših mladoletnih someščanov, ki predtem izdatno izpraznijo zaloge močnih alkoholnih pijač v bližnjih trgovinah. Ja, tudi to je "moje mesto".

Seveda cenim trud organizatorjev. A vsaj meni se zdijo za njihov namen mnogo bolj primerne prireditve, kot so Maj v Brežicah in Promenada, ki se spet odvija te dni. Ampak morda pa kdo pri tovrstnih dogodkih ne zasluži dovolj?
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Od ribogojca do kupca

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde