Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Plemenitost jezika

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Četrtek, 16.02.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 1539Redakcija
Smilja Radi
Evforija ob izvolitvi novega ameriškega predsednika je zajela moj domači kraj, a ne zaradi njega, temveč zaradi nje, ki je postala prva dama. Zaradi nje, ki je otroštvo in del mladosti preživela v majhnem kraju ob Savi, prihajajo predstavniki različnih medijskih hiš, domačih in tujih. Zaradi nje so se na tržišču pojavile nove blagovne znamke, ki se v večini primerov začnejo z besedo ’first’. Le zakaj po angleško, zakaj ne po slovensko? Ker v tujem jeziku zveni bolje ali zaradi turistov, ki obiščejo to spodnjesavsko dolino? S tem pa zgodbe še ni konec, kajti novonastale produkte v mnogih primerih krasi ameriška zastava. Kaj pa naš simbol? Smo ponosni Slovenci in Slovenke ali ne? Smo ponosni na materni jezik in na domovino?

Ob minulem kulturnem prazniku je bilo slišati mnogo besed o tem, kako pomemben je bil in še vedno je slovenski jezik za ohranitev naroda. Pa se tega res zavedamo? Včasih se zdi, da z neverjetno lahkostjo sprejemamo vse, kar je tujega, na pristno domače pa pozabljamo. Vse več je namreč napisov v tujem jeziku in takšen nas pričaka celo na preprogi ob vstopu v sevniški grad: »Visit Sevnica, Slovenia!« Le kaj bi manjkalo napisu: »Dobrodošli v Sevnici, v Sloveniji!« Obiskovalk in obiskovalcev zaradi tega ni več ne manj, nekateri tega niti ne opazijo, nekaterim je napis v angleščini celo všeč.

Jezikovna raznolikost bogati in neprecenljivo bogastvo so tudi slovenska narečja, a kljub vsemu je potrebno postaviti neke norme in jih uresničevati, predvsem pa moramo biti ponosni na lasten jezik, ki ga že stoletja govorimo na majhnem ozemlju pod Alpami in Karavankami - zanj se je borilo mnogo naših prednikov in trdne temelje, ki so jih postavili, je potrebno čuvati. Dober namen in plemenitost naj se kažeta tudi v jeziku.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

20.01.2022 | Kolumne in komentarji

Vihar tekmovalnosti in povezovanja – 2. del

11.01.2022 | Kolumne in komentarji

Življenje je lepo ...

19.01.2022 | Kolumne in komentarji

Mehurček, v katerem vrtnica cveti