Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Preizkušnja za vso skupnost

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Sreda, 18.03.2020    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 161Redakcija
Peter Pavlovič
Epidemija koronavirusa je cel svet z našo državo in skupnostjo vred postavila pred povsem novo in doslej še neznano preizkušnjo.

Potem ko smo še dva tedna nazaj poslušali zagotovila, da nas zaradi virusa, ki je v svet ušel s Kitajske, ni treba pretirano skrbeti in se je marsikdo iz tistih, ki so pozivali k predčasnim preventivnim ukrepom, norčeval, je prejšnji teden 'vrag vzel šalo' in naenkrat so nam drastični ukrepi dobesedno spodnesli tla pod nogami. Zaprtje šol in vrtcev ter številnih drugih ustanov, lokalov in neživilskih trgovin, ustavitev javnega potniškega prometa, praktično popolna ustavitev javnega življenja, zapovedana samoizolacija oz. umik v zasebnost, omejitev gibanja, priporočila o delu od doma, kjer razmere to omogočajo, ipd. so nekaj, kar v našo skupnost vnaša občutek tesnobe in negotovosti, tudi strahu. Med otroke, ker opazijo nemir pri starejših, pri katerih pričakujejo varno zavetje, med delovno aktivne, ki s(m)o razpeti med delovne obveznosti ter skrb za lastno zdravje in varnost, med starejše, ki poslušajo, da jih novi virus najbolj ogroža. Še enkrat več smo spoznali, da je svet resnično, kot radi rečemo, globalna vas in da groženj zdravju in varnosti, ki se začnejo na njenem drugem koncu, ne smemo podcenjevati, saj se kaj hitro pojavijo na našem dvorišču.

Izredne razmere vladajo tudi na našem, medijskem področju. V zamrtju 'rednega' dogajanja tudi nas preplavlja množica informacij v zvezi z novo boleznijo. Potrudili smo se, da smo strnili tiste, ki so najpomembnejše za naše lokalno okolje, saj vemo, da ste s splošnimi dobro in tekoče seznanjeni. Kako bo v prihodnjih dneh in tednih, najbrž nihče natančno ne ve. Vsekakor pa tudi s tega mesta velja poziv: dosledno upoštevajte navodila in ukrepe Vlade RS in pristojnih služb, saj bomo le tako uspešno in najhitreje prebrodili to krizo, pa tudi k uvidevnosti in hvaležnosti do tistih, ki v boju proti njej stojijo v 'prvih bojnih vrstah': zaposlenih v zdravstvu, domovih za ostarele in sociali, lekarnah, sistemu zaščite in reševanja, policiji, komunali in drugih podsistemih, nujnih za funkcioniranje države, ne nazadnje tudi v (živilskih) trgovinah in drugih nujnih storitvenih dejavnostih.

Pazite nase in svoje bližnje ter ostanite zdravi!
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

07.01.2021 | Kolumne in komentarji

Po kolektivu se mi toži

07.01.2021 | Kolumne in komentarji

Svet je takšen, kot ga želimo videti

11.01.2021 | Kolumne in komentarji

Bodimo pujsi, ne kokoši

11.01.2021 | Kolumne in komentarji

Vse je za nekaj dobro

16.01.2021 | Kolumne in komentarji

Staro se je poslovilo ...

ne spreglejte