Časopis za pokrajino Posavje
31.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt/i.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Petek, 16.09.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 594Redakcija
Natja Jenko Sunčič
Ljudje imamo v življenju projekte, ki jih je treba začeti in oddelati. Ali pač drobtinice, manjše in večje, ki jih je treba postaviti v nek red. Vrinja se mi ugibanje, kakšna je sploh razlika med projekti, ki so lahko manj zahtevni, a vseeno hočejo svoj čas, in drobtinami oziroma drobtinicami? Doženem, da je projekt sestavljen pravzaprav iz drobtinic. Drobtin, ja, ki neurejene grizejo razpoloženje. Pravkar je za mano hišni projekt, ki mi je olajšal notranjo tečnobo, za oddelanim projektom pa je še ostalo res nekaj drobtinic, ki bodo zlagoma dobile svoje mesto. Pri Komunali sem naročila kontejner, tega imamo menda pravico naročiti enkrat letno, ga napolnila za dušo in oči ježastimi rečmi, po katerih so nato plezali Romi in Rominje, ki so vsebino še nekoliko znižali.

Pri projektu odstranitve časopisov, revij in knjig sem popolnoma neuspešna, nedorasla, spet vznemirjena in nesrečna. Kljub trdnim sklepom, da tokrat, »enkrat sedaj«, pa res ni nikakršnega odstopanja več. Ko začnem brskati po vsebinah, po raznem hitrem branju, sledi globok vzdih z že napeljano smerjo – saj vem za nov »plac«! In se nov krog nikoli dokončanih napisanih papirnih zgodb spet začne z enim novim prihajajočim projektom – takrat, ko bo. Kajti ker že vsi moji ptički vedo in oznanjajo, da imam najraje zgodnja poletna jutra, vzhajanje sonca in jutranja branja starih izdaj, ko tonem v vsebine, kaj je kdo tedaj pisal. Ob jutranji kavi, z mucom pri nogah, ko je blagohoten do ptičev in se jim ne da niti malo motiti.

Naj odtavam od hišnega praga. V Riu so se pričele poletne olimpijske igre, slovensko zastavo je nosil Vasilij Žbogar. Potekale bodo v stilu »hitreje, višje, močneje«. Prvič se bo za medalje potegovala ekipa beguncev in igre naj bi do 21. avgusta potekale v smislu miru v svetu. Ko bi vsaj! Ko otroci ne bi, ne sedaj in nikoli več, pobijali otrok! In nikoli nihče nikogar več! Kaj ob igrah v svojem (po moje sprevrženem) duhu misli ameriški predsedniški kandidat Trump? Ki v svoji retoriki jasno izraža nestrpnost do vseh, ki mu niso blizu? Ko je njegova Sevničanka Melanija tudi tako od drugod, iz Slovenije! In ko senzacij željni vsakršni pisci razgaljajo njeno življenje?

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin je bil v Sloveniji na delovnem obisku. Med tem, ko je organizacija - projekt - obiska ob 100-letnici ruske kapelice potekala gladko in se zasluge pripisujejo predsedniku Slovenije Borutu Pahorju, rekoč da je bil obisk pietetne narave, se pri pietetnosti malo zadržimo. Ko je ob koncu slovesnosti naš predsednik ruskemu predsedniku nakazal, da je slovesnost zaključena, je Putin pietetnost obiska (kljub njegovemu delovnemu obisku) potrdil še z vstopom v kapelico (kar se za tak dogodek vsekakor spodobi), pa je predsednik Pahor kapelico nelagodno in zgubljeno občudoval od zunaj. Pač, pozorna opazovalka!

Mi si res želimo miru, samo miru, se strinjam/o s predsednikom Pahorjem. A je brez pietete (globokega spoštovanja) mir težko dosegljiv!
« Nazaj na seznam
»