Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štartne pozicije so dobre

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 28.04.2022    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 613Redakcija
Peter Pavlovič
Ljudstvo je povedalo svoje in se tako kot v letih 2011 in 2014 – z vmesno zmago SDS na volitvah 2018 – odločilo za stranko, ki jo je nekaj mesecev pred volitvami ustanovil t. i. nov obraz, tokrat stranko Gibanje Svoboda dr. Roberta Goloba. Poleg suverene zmage in rekordnega števila osvojenih mandatov omenjene stranke, kar 41, si bomo te volitve zapomnili še po neizprosni predvolilni kampanji, dokaj visoki volilni udeležbi in morda še posebej po izpadu kar nekaj dosedanjih parlamentarnih strank iz hrama slovenske demokracije.

S posavskega vidika so se volitve razpletle dokaj ugodno, saj se je kar štirim našim kandidatom in kandidatkam uspelo prebiti v Državni zbor. Spomnimo: kandidati ne tekmujejo le proti kandidatom na drugih listah, ampak tudi (in včasih morda še bolj) proti kolegom, ki kandidirajo na isti listi v drugih volilnih okrajih znotraj iste volilne enote, v našem primeru torej posavski kandidati proti kandidatom iz dolenjskih, belokranjskih in zasavskih volilnih okrajev. Na listi zmagovalne stranke Gibanje Svoboda, ki je v 6. volilni enoti dobila pet mandatov, sta med njimi kar dve posavski kandidatki, Tamara Vonta in mag. Nataša Avšič Bogovič, enega od štirih mandatov drugouvrščene stranke SDS v 6. volilni enoti je suvereno osvojil sevniški kandidat Tomaž Lisec, ki bo že četrtič poslanec, edini mandat stranke SD v tej volilni enoti pa radeški kandidat Matjaž Han, kateremu bo to že šesti mandat. Volilna aritmetika znova ni bila naklonjena brežiškemu kandidatu Levice Petru Dirnbeku, ki je sicer dobil največji delež glasov med svojimi kolegi v volilni enoti, a je stranka ostala brez mandata v njej, krški kandidat SNS Dušan Šiško pa je kljub solidnemu rezultatu ostal brez poslanskega stolčka zaradi neuspeha stranke na državni ravni.

Posavska poslanska zasedba bo torej (prvič) spolno uravnotežena, zelo izkušena, saj je le brežiška poslanka novinka v tem 'poslu', tudi politične moči ji ne bi smelo manjkati, ne nazadnje je pričakovati, da bodo vsi razen Lisca del vladajoče koalicije. Nas mora zanimati predvsem, ali in kako uspešni in spretni bodo pri uveljavljanju potreb okolja, iz katerega prihajajo, in kako dobro bodo pri tem sodelovali (poslance v minulem sklicu lahko, kar se tega tiče, kar pohvalimo). A najbrž to ne bo odvisno le od njih, ampak tudi od tega, koliko posluha bo imela nova oblast za periferna okolja, kakršno je naše.
« Nazaj na seznam
»