Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V objemu sodobne tehnologije

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Petek, 24.08.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 727Redakcija
Smilja Radi
Ste med tistimi, ki še vedno radi vzamete knjigo v roke in v branju preživite uro ali pa dve? Koliko je tistih, ki iščete podatke v različnih enciklopedijah, leksikonih, slovarjih?

Pogled na domačo knjižno polico je zanimiv, med številnimi knjigami je Slovenska slovnica jezikoslovca Jožeta Toporišiča, Veliki slovar tujk, Vsevednik, Leksikon, Slovar slovenskega knjižnega jezika … V preteklosti so bile vse te knjige pomemben vir iskanja informacij, pridobivanja znanja in pomnenja, kajti še pred desetletjem ni bilo mogoče samo s pritiskom na računalniško tipkovnico ali z dotikom na zaslon pridobiti vseh želenih podatkov. Knjige, ki so jih mnogo desetletij pisali učenjaki, v današnjem sodobnem svetu samevajo, mnoge izmed njih pa so že dostopne v digitalni obliki. Digitalna doba, v katero smo vstopili v 21. stoletju, nudi nešteto hitrih, a ne nujno tudi pravih odgovorov, a mnoge ti odgovori zadovoljijo. Kritične presoje so vse redkejše, tudi pri spremljanju vsakodnevnih novic.

Zdi se, da postajamo vse bolj samozadostni, da ne potrebujemo nikogar več v svoji bližini, da bi se z njim pogovarjali, izmenjevali mnenja, stališča, pripovedovali zgodbe ali vtise z zanimivega potovanja ali obnovili vsebino katere izmed prebranih knjig. Največ časa namenjamo sedenju pred računalnikom, saj nam ta ponuja že skoraj vse – druženje s prijatelji (znanimi in neznanimi na družbenih omrežjih), poslušanje glasbe po lastnem izboru, gledanje filmov … Vse to nam je na voljo 24 ur na dan, ampak – ali smo zato srečnejši, prijaznejši, ljubeznivejši; imamo več časa zase, družino, prijatelje? Že en sam pogled na družbo na terasi nekega lokala nam pove, da danes brez t. i. pametnih telefonov ne znamo živeti; ta majhna napravica nas spremlja še, ko se odločimo za malico s sodelavci ali družinsko kosilo. Kako so živeli včasih, kako so se dogovarjali za srečanja, sestanke? V davnih časih so se vaški veljaki zbirali pod veliko lipo, ki je stala sredi vasi, in se pogovarjali o pomembnih gospodarskih rečeh, razsojali ter odločali o skupnih zadevah. Pod lipo so potekala vaška zborovanja, pravde, ljudje so pod njo radi zapeli, zaplesali in se poveselili in tudi marsikatera ljubezen ali vragolija se je rodila prav pod njeno mogočno krošnjo ...

Časi se spreminjajo, razvoj gre naprej, a ob tem ne smemo pozabiti, da smo ljudje tista živa bitja, ki potrebujemo tudi pogovor, dotik, objem. Včasih morda samo nekoga, da nas posluša in pomaga z nasvetom. Kdaj ste povabili koga v kino in ugasnili svojo mobilno napravo, kdaj ste bili na plesu, kdaj ste nabrali šopek travniških cvetlic ali spletli venček iz cvetočih marjetic, kdaj ste si vzeli čas zase in vaše najbližje – brez prisotnosti sodobne tehnologije? Hvaležna sem, da imam možnost v trgovini ali pa kje drugje poklepetati s prijazno trgovko ali s kom drugim, vrniti prijazen pozdrav z nasmehom; hvaležna sem, ker si prijateljice navkljub natrpanemu delovniku vzamejo čas za sprehod in sproščen klepet …

Tehnologija nam lajša naš vsakdan, ko samo s pritiskom na gumb ali na zaslon opravi delo namesto nas, a kljub temu je del razumskega, nečustvenega sveta, človeka pa poleg razuma vodijo tudi čustva in morda bo nekoč napočil čas, ko bomo namenili nekaj več pozornosti t. i. čustveni inteligenci ter tkanju pristnih medosebnih odnosov ter kritično presojali stanje v družbi.

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

20.01.2022 | Kolumne in komentarji

Vihar tekmovalnosti in povezovanja – 2. del

11.01.2022 | Kolumne in komentarji

Življenje je lepo ...

19.01.2022 | Kolumne in komentarji

Mehurček, v katerem vrtnica cveti

ne spreglejte