Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Več zvezd, manj kamenja

Avtor: Maruša Mavsar    Objavljeno: Petek, 23.12.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 583Redakcija
Maruša Mavsar
»S svojo drobno ročico je prijela Ceferinovo šapo in skupaj sta napisala črko L, potem J, pa U in B, ki ima dva trebuščka, in še A. In tako sta črko za črko izpisala v prah besedo LJUBA. In tedaj se je zaslišalo: Tik-tak, tik-tak!«.

Leta 1952 je v prvi slovenski radijski igri za otroke prikupna zvezdica Zaspanka začela spreminjati hladni, molčeči kamen v prsih strašnega razbojnika Ceferina. Resda je pogosto zamujala na nebo in bila v posmeh drugim, bolj redoljubnim zvezdam, a naivna zvezdica ni zamudila najpomembnejšega trenutka v svojem zvezdnem življenju: kamen v prsih zlobnega Ceferina, ki ga je gnal le pohlep po njenih zlatih laseh, je z ljubečo potrpežljivostjo pomagala obuditi … v srce.

Leta 2016 je svet preplavljen s Ceferini. Vsak dan slišim novice o hudodelcih, ki z brezizraznim obrazom in neomajno krutostjo ugašajo zvezde in zvezdice na naši Zemlji. Nihče v svojem imenu – raje v imenu vere, rase, premoči, napredka. Nekateri so morda na prvi pogled »tisti drugi«, nekateri pa naj bi bili kar nekako »naši«. Ene glasno obsojamo, druge pa, kako priročno, nočemo videti. A koliko, koliko okamenelih src je v nas!

Vsi, ki se strinjamo, da je na svetu že vse preveč hudega, krivičnega, izprijenega, bolnega, manipulatorskega in do obisti požrešnega, bi morali pravzaprav v en glas, silovito in moledujoče klicati na pomoč vse zvezdice Zaspanke! Naj nam pomagajo! Ampak … ali res? Bomo preložili prav vso skrb in odgovornost, kot to pravzaprav vedno počnemo, na ramena nekaj tistih, ki si odkrito upajo biti zvezdice Zaspanke? In jih za zahvalo (značilnemu slovenskemu kritizerstvu v ponos) potem še krivili za vse slabo, česar jim ne bo uspelo popraviti?

Morda pa (kako drzna misel!) bomo ubrali drugo pot? Bomo v letu 2017 poskusili spregledati, koliko Ceferina je v nas samih? In koliko svetle, otroško igrive zvezdice Zaspanke? Saj veste, tiste, ki uči odpuščati in ljubiti? Zvezdica Zaspanka, Ježkova mojstrovina, morda nima veze z vero … ali pa ima prav to? Tisto vero, ki bi naj pripadala vsem in je pravzaprav skrivna 'super moč' drobcene zvezdice Zaspanke: vero v človeka; vero v spremembe; vero v premoč dobrega nad slabim?

Prepričana sem, da so vsa bojišča zunaj, vsa tista bolj in manj oddaljena, rezultat neskončnih bojišč znotraj nas. In verjamem, da odgovornost za ta bojišča nosimo čisto sami in s tem za prav vse spremembe v svetu. Včasih razmišljam o naši neskončni licemernosti – družbi prosto puščamo tok individualiziranja, zapiranja v svoje majhne celice in skrbi za lastno zadnjico, češ, takšen je pač sistem; ob tem pa, tudi pri mladih, zatiramo vsakršno ozaveščanje o individualni, brezmejni moči prav vsakega posameznika, da spremeni svoj notranji in s tem zunanji svet? Fran Milčinski – Ježek nas je, Slovence,včasih z bolečino ob nasmehu, bral kot odprto knjigo. Tega se je nedvomno naučil od očeta. Saj veste, tistega Milčinskega, ki nam je postavil briljantno ogledalo z Butalami, Butalci in Cefizlji.

»'Poslušaj! Tu notri mi nekaj tolče!' se je začudil Ceferin. Zaspanka je nagnila glavico na Ceferinove prsi in veselo vzkliknila: 'Srce ti bije!' Ceferin je od samega veselja zvezdico Zaspanko poljubil na čelo. 'Zdaj pa le brž, piši mami po glavnik,' ga je spomnila Zaspanka. 'Veš kaj, nič ji ne bom pisal. Kar vrnil se bom. Rajši ne bom več razbojnik.'«

Naj bo leto 2017 manj naporno in bolj posuto z zvezdami.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

30.04.2021 | Kolumne in komentarji

Dostojanstvo, kaj je že to?

ne spreglejte