Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Voda.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Četrtek, 15.03.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 455Redakcija
Natja Jenko Sunčič
Ooo, voda! V kopalnici imam že precej časa »podstavek moči« (darilo iz termalnih toplic s kozarcem), ki je zataknjen – navpično. Položen naj bi bil vodoravno na mizi ali na kakšni drugi ravni površini s kozarcem ali vrčem, napolnjenim z vodo. Stalno. Da bi pila vodo, ki je življenje, zdravje in moč, piše na podstavku. Ker brez vode ni življenja, kajti voda je največji vir hrane in vir najčistejše energije. Podstavek moči sem splaknila, ga obrisala in ga podržala med dlanmi, iščoč vidno mesto zanj in za kozarec vode v njem, kajti jutro je popolnoma posesano vseh moči.

Voda pokriva, v obliki morij, jezer, rek in potokov, okoli tri četrtine zemeljske površine. Najdemo jo tudi kot talno vodo, deževnico, kristalno vodo – v mineralih –, kot sestavni del rastlin in živali, v človeku jo je okoli 70, v rastlinah celo do 90 odstotkov ter tudi kot vlago, led in v obliki pare. Letošnje februarske obilne snežne padavine so dale zemlji veliko vlage. Ali dovolj, ko zna veter posušiti zemljo do globin? Posavje se lahko pohvali z rekami – Savo, Krko, Sotlo, nekoč z mokriščem proti Mokricam, kaj čisto zares dobrega prinaša še HE Brežice, bo pokazal čas.

Ameriški zdravnik dr. Fereydoon Batmanghelidy je pred malo več kot dvema desetletjema enemu svojih bolnikov z razjedo na želodcu svetoval, naj pije več vode. Ta je nasvet upošteval in ozdravel. Po tem začetnem uspehu je zdravnik s svojo kontroverzno metodo zdravljenja z vodo, pri kateri je treba popiti najmanj šest do osem kozarcev vode na dan, uspešno ozdravil še več tisoč bolnikov. Po njegovem mnenju je pomanjkanje vode v telesu lahko vzrok za vrsto bolezenskih težav. Če ne gre »na dušek«, pa po požirkih čez dan. Se naberejo kozarci popite vode. Je že smotrneje upoštevati nasvete iz njegove knjige »Voda za zdravje in življenje«, popiti priporočene kozarce vode, kot se naročati pri zdravniku in potem še z dodatnimi čakalnimi dobami tekati od enega do drugega, med usodnim čakanjem pa preteče usodno ogromno vode.

Preseljeni domačini znajo povedati, da imamo dobro vodo in jo radi pijejo, kadar so doma, tu v Brežicah. S te diamantne tekočine kuhamo čaje, kavo, župco, vmešamo jo v moko, ko pečemo kruh, jo prilijemo v pekač, ko pečemo kuro, da se maščoba ne prežge … Sicer pa bi morali biti v gospodinjstvih do vode bolj spoštljivi. Da ne teče iz pipe ves čas, ko si drgnemo zobe, da premišljeno peremo posodo, da iz kotličkov ne spiramo vsako lulanje, saj so pokrovi, da se pralni stroj ne vrti s petimi cunjami, da se s tuširanjem porabi manj vode, z vsaj nekaj možganske aerobike pri porabi vode bi veliko doprinesli širšemu okolju.

Voda. Tiha, neugnana, divja, bobneča, izmuzljiva, nevarna, uničujoča, strah in trepet, nevarna, izkoriščana, kalna, uporabna, želena, pomirjujoča, razburkana, bistra, deroča, mirna, motiv fotografov in slikarjev, navdih glasbenikov in pesnikov. Voda kot ženska, ženska kot voda. Prispodoba, ki preleti misel.

Misel na to, koliko žejnih je v svetu in bo zaradi pomanjkanja vode med ljudmi še veliko bitk in sovraštva. Misel na to, da voda ni nekaj, kar je vsakomur dano in ni samoumevno. Je vir v njeno neskončno poglabljanje v preteklosti, tu in zdaj in v prihodnost. Nas gospodarski kreatorji peljejo žejne čez vodo?
« Nazaj na seznam