Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z novim šolskim letom nove skrbi, pa tudi veselje

Avtor: Peter Pavlovič    Objavljeno: Četrtek, 24.08.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 486Redakcija
Peter Pavlovič
Počitnic je skoraj konec, šolarji in dijaki bodo kmalu spet v šolskih klopeh. Konec je brezskrbnega jutranjega spanja in poležavanja, gledanja risank in filmov, igranja računalniških in telefonskih igric, potepanja po blokovski soseski ali po vasi, uživanja na kopališčih ob rekah ali bazenih, druženja na organiziranih počitniških aktivnostih … Čeprav je proti koncu počitnic marsikdo že utrujen od počitniškega brezdelja in – kar je težko priznati – že komaj čaka na začetek novega šolskega leta.

Brezskrbnih dni (ali vsaj malo manj polnih skrbi) pa je konec tudi za starše. Seveda tudi počitniški čas prinaša zagate, povezane zlasti z varstvom in ustvarjalno zaposlitvijo otrok v dneh, ko sami nimamo prostih dni, a jih bo zdaj naenkrat spet še veliko več. Poskrbeti, da se bodo otroci pravočasno zbudili, zajtrkovali in odšli v šolo, da jih bomo po pouku pravočasno odpeljali na popoldanske aktivnosti, od športnih treningov in vaj do glasbenih šol, da bodo ob tem narejene domače naloge in druge šolske obveznosti, da jim bo ob tem ostalo še kaj časa za igro in zabavo s prijatelji, praznovanje rojstnih dni, obiske babic in dedkov … Septembrsko privajanje na ritem, v katerem bomo živeli naslednjih deset mesecev, je lahko kar zoprna zadeva. Še zlasti, če si želimo, da nam ob tem ostane tudi kaj časa zase in za svoje partnerje, kavo ali pivo s prijatelji, rekreacijo, sodelovanje pri gasilcih, kulturnikih ali kjer koli pač že najdemo veselje in energijo za nov dan.

Če nas začetek novega šolskega leta po eni strani navdaja s strahom, kako bomo zmogli usklajevati vse službene, domače, šolske in druge obveznosti, se po drugi strani lahko veselimo srečevanj, druženj in pogovorov o svojih težavah in uspehih s starši drugih otrok, obiskov šolskih in obšolskih proslav, predstav in tekmovanj, na katerih bomo s ponosom ugotavljali, kaj vse so se spet naučili in kaj zmorejo. Upam, verjamem in vsem želim, da bo slednje odtehtalo morebitne stresne situacije in da bomo konec junija naslednje leto lahko rekli: bilo je dobro, lepo in plodno šolsko leto. In takrat bomo zagotovo spet, tako kot naši otroci, veseli novih počitnic …
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

24.06.2020 | Kolumne in komentarji

Obeti.

24.06.2020 | Kolumne in komentarji

Povezani smo/bomo močnejši

ne spreglejte