Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za te luknje ni zamaškov

Avtor: Maruša Mavsar    Objavljeno: Četrtek, 24.11.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 593Redakcija
Maruša Mavsar
»Imaš prihranjen kak zamašek?« je vprašala prijateljica. Čutila sem njen ciničen pogled - želela si je, da vprašam, za koga zbiramo zamaške tokrat. »Za zdravnike zbiramo!« je odgovorila na moj molk. Preko družbenih omrežij je namreč stekla akcija zbiranja zamaškov za stavkajoče zdravnike: »Moramo jim pomagati, saj veš, ubogi so, nimajo …«

Krivično je metati vse zdravnike v en koš. Še tako absurdni nastopi njihovih sindikalistov me ne prepričajo, da so prav vsi zdravniki požrešni in brez občutka za sočloveka. Nimajo se vsi za bogove v belem. So takšni, ki resnično verjamejo v svoje poslanstvo, pa ne glede na to, v kakšni »luknji« opravljajo svoje delo. So takšni, ki sredi noči premlevajo o pacientovih težavah, takšni, ki kličejo kolege za posvet o zdravljenju. Drži, da je do njih težko priti, ker imajo povsem zasedene čakalnice ter so dejansko preobremenjeni. A njih ne bomo videli na televiziji, saj so najraje čim dlje od sindikalistov, lobistov in lomastečih vsakdanjih direktiv farmacije. Morda (ojoj, ojoj) imajo posluh celo za 'alternativo' oziroma dopolnilno zdravljenje, ker jim je resnično pomembno samo, da ozdravite.

Na srečo sem srečala take zdravnike.

Kot v vsaki skupini ljudi, pa so med zdravniki tudi tisti, ki mečejo slabo luč na ves zdravstveni kader. Vzvišeni, samovšečni, nepredušno prilepljeni na farmacevtske jasli, predvsem pa skrajno podcenjujoči do 'neposvečenih' in izredno žaljivi do pacientov. Takšni na tej zemeljski obli ne bodo priznali zmote, pa če je ta še tako očitna. Noben denar ni dovolj, da bi poplačal njihovo strokovnost. Kako le, saj so se izobraževali dolga leta in leta, to pa je bil šele začetek njihove trnove poti! Pacienti so v večini bleferji, internetni vsevedneži. Povedo še, da je ta sistem povsem izkrivljen, družba zanje nikakor nima primernega posluha. Njihove požrtvovalnosti se ne ceni ne moralno, zlasti pa ne materialno.

Na žalost sem srečala take zdravnike.

Zaradi konkretnih zdravniških napak sem prezgodaj izgubila dva družinska člana. Zaradi omenjenega podcenjujočega odnosa zdravnikov in zdravstvenega osebja pa videla silovito trpeti že mnoge prijatelje. Ravno včeraj se je eden bližnjih, po tem, ko je leta hodil okoli zdravnikov zaradi netipičnega obnašanja bezgavk in slabe odpornosti, soočil z diagnozo limfoma. Njegov osebni zdravnik je na podlagi osnovnega pregleda krvi in urina menda sklenil, da pacient, ki je drugače fizično v dobri kondiciji za svoja leta, najbrž le pretirava. »Takoj je treba ukrepati!« – to je ugotovil njegov zobozdravnik in ga poslal na prave preiskave (a je do njih minila seveda še dobršna čakalna vrsta, rak pa se je razširil). Zobozdravnik, pa zaboga, no!

O sistemu raje ne bi, ker je očitno poln pogoltnih črnih lukenj, te pa vsakodnevno uničujejo vse tisto, kar je res dobrega. Posledičnih »cvetk« zdravstvenega menedžiranja sem doživela že morje. Ko sem pred leti obiskala mamo po operaciji na polikliniki, so jo pravkar sestre prosile, če bi lahko napisala pritožbo nadrejenim. Da bo morda opozorilo pacientke bolj zaleglo in ona zna pisati. Problem: na stranišču je bila luč na senzor in z omejenim časom delovanja, tako, da je ugasnila, še predno so pacienti končali potrebo. Predstavljajte si ginekološko operirane ženske - vse še v katetrih in okrvavljene seveda, pa naenkrat v popolni temi, ker so bile nove luči del varčevalnih ukrepov. Pravo mesto za varčevanje, ni kaj.

Vrnimo se k zbiranju zamaškov za zdravnike. Cinizem na mestu, saj že leta za prepotrebne zdravstveno-socialne pomoči zbiramo zamaške! Sistem krpamo z zamaški, dobesedno. Oh, želim vam čim manj razčlovečenih situacij, čim več ta »prvih« in čim manj ta »drugih« zdravnikov. Najraje pa čim več zdravja in da v bele hodnike ne bi niti vstopali.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

15.10.2020 | Kolumne in komentarji

Moj kraj.

15.10.2020 | Kolumne in komentarji

Gre tudi z domačimi močmi