Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ženske v podjetništvu

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Četrtek, 12.04.2018    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 623Redakcija
Smilja Radi
Če bi se kot predstavnica nežnejšega spola nekega dne odločala med redno zaposlitvijo v javni upravi, gospodarstvu ali za samostojno podjetniško pot, bi slednjo izbrala po zelo tehtnem premisleku. Razmislila bi o sredstvih, ki bi jih potrebovala za zagon lastnega podjetja oziroma za s. p., pa o primernem prostoru in storitvi, ki bi jo lahko ponudila naročnikom. Seveda bi naredila tudi izračun stroškov in koliko sredstev bi želela imeti na svojem bančnem računu na plačilni dan. Če dobro premislim, bi potrebovala tudi veliko mero poguma, odločnosti, vztrajnosti … Vsekakor odločitev o samostojni podjetniški poti ni lahka, stopati po njej pa je verjetno še veliko težje, a kjer je volja, je tudi pot, pravijo tisti, ki sledijo svojim ciljem.

V Sloveniji so na srečo na voljo že različni programi, namenjeni predvsem iskalkam in iskalcem zaposlitve s podjetniško idejo. Nekateri jo po uspešno zaključeni vključitvi v program uspejo udejaniti, nekateri ne, a pridobljeno znanje ostane. Razmišljam, da bi bila takšna oblika izobraževanja ali usposabljanja dobrodošla za vsakogar izmed nas – pridobili bi dodatna dragocena, predvsem praktična znanja z različnih področij, tako finančnih kot ostalih, ki jih potrebujemo v našem vsakdanu.

Analize glede števila ženskih podjetnic v Sloveniji pa kažejo, da jih je bistveno manj kot moških. Tako je tudi v Posavju, kjer najdemo največ podjetnic na področju računovodskih storitev. To je storitev, ki jo je mogoče opravljati tudi v času, ko so vsa gospodinjska dela opravljena, otroci v postelji ... Podjetnica, ki je žena in mati, se kljub vodenju podjetja običajno ne odpove odgovornosti do družine. Število žensk v podjetništvu se zadnje desetletje povečuje. Po navedbah Statističnega urada RS je bilo leta 2010 samostojnih podjetnic 27,8 odstotka, konec lanskega leta 33,3 odstotka. Podatki kažejo tudi, da je na področju ženskega podjetništva veliko potenciala, ki bi ga veljalo izkoristiti.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

20.01.2022 | Kolumne in komentarji

Vihar tekmovalnosti in povezovanja – 2. del

11.01.2022 | Kolumne in komentarji

Življenje je lepo ...

19.01.2022 | Kolumne in komentarji

Mehurček, v katerem vrtnica cveti

ne spreglejte