Časopis za pokrajino Posavje
24.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zimski koktajl.

Avtor: Natja Jenko Sunčič    Objavljeno: Četrtek, 02.02.2017    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 413Redakcija
Natja Jenko Sunčič
No, zimska mešanica vendar. Belo, belo jutro, ko se je ivje v vsej svoji razkošni bisernosti obesilo na smrekove veje, na vejice trdoživih drevesc in grmičkov in je z belino okupiralo vse bližnje še klasične strehe. Povsod ga je, do koder seže oko. Kupčki smogastega snega so že čisto predolgo spremljevalci previdne hoje, ko je nujno treba hoditi z glavo in očmi in »frdamano« ugibanje, po čem je sploh ta hoja? Po koščkih zdrobljenega ledu, po posutem pesku ali po posuti soli, ki je pogubna za asfalt, za vsakršne gume in za čevlje, ki domov po hoji pridejo povsem beli. Beli kot najfinejša moka ali sladkor v prahu. Trdovratna letošnja zima nemilo zleze v možgane in pod kožo in je še najlepša na davnih razglednicah ali slikah slikarjev in fotografov. Te ponujajo očem že podvečerno uspavano sivo modrino, zasnežene bele planjave s posejanimi hišicami in njihovimi okenci, za katerimi so luči barve sonca ter trakove modrikastega dima, ki se iz ogretih dimnikov vijejo v nebo.

Ko vstopim v dom z belo slano peno na gležnarjih, me doseže: uboga, uboga muca (muc), nima kape, nima šala, nima plaščka, nima toplih škorenjčkov, nima niti toplih copatk. Drži, muce vsega tega udobja res nimajo in se za premagovanje polarnega mraza zvijejo v klobčič ali se grejejo na okenskih policah, ki so nad radiatorji. O, ja, ali pač na posteljah lastnic. Vseh tistih, nekoč dobrih in nam z letnicami še znanih zidanih peči skorajda ni več, kjer bi si prvinsko toplo udobje lahko našli babice, otročaji in muce.

Redko, da skoraj ni vredno omembe, odpiram internetne strani. Tokrat se iz zimskega obupa lotim angleških »shoe coctailov«, ki ponujajo moške, ženske, otroške in še vse mogoča druga obuvala. Preštela sem krepko prek dvajset različnih internetnih ponudnikov zvenečih imen in takšnih, za katere sem izvedela prvič. Vsem so skupni sami pravljični čevlji v različnih izvedbah in barvah, kakovostna in udobna obuvala za vse starosti, znižana in v rekordnem času poslana na naslove kupcev. Za hojo ali tek, elegantni čevlji za zvečer s prijatelji, za klepet, ob kozarcu dobrega vina in v ozadju z razpoloženjsko glasbo. Nepozabno, sporoča eden od ponudnikov. Potem: tekaški copati, pohodni čevlji, čevlji za prosti čas, nogometni, košarkarski, odbojkarski in rokometni copati. Modni škornji, polškornji, gležnarji, udobni škornji in čevlji s polno peto. Piščančki (privlačni zimski čevlji na nogah mladostnikov in starejših, po možnosti z razvezanimi vezalkami) vseh barv in mokasini. »Nema, čega nema,« bi rekli naši ju-sosedje, ki so jih naši rokometaši ugnali na svetovnem rokometnem prvenstvu v Parizu in si priborili zgodovinsko bronasto odličje.

Sedaj že prva dama ZDA, naša sevniška Melani(j)a, je bila na svečani posvetitvi, se pravi na inavguraciji, svojega Trumpa za predsednika ZDA, vsa zala od glave do pet v salonarjih z visoko peto. Brez nevoščljivosti grenka omemba. Ko medtem iz Grčije, Srbije in drugih delov vzhoda prihajajo pred naše oči lačni in prezebli ljudje, zaviti v odeje, skoraj bosi, zelo redki v kakšnem močnejšem obuvalu, neobriti, neumiti, nepočesani in utrujeni do iznemoglosti. Vemo, kje sta se spet in spet zagozdila človeštvo in človečnost! Je kje kdo, ki bi lahko, hotel in mogel rešiti človečnost iz razčlovečenja? Človeštvo rešil tako pogubne neenakosti in bebavosti? Kar bi bil kulturni dosežek brez primerjave.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

22.08.2019 | Kolumne in komentarji

Cankarjeva enajsta šola