Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Življenje je glavni igralec

Avtor: Smilja Radi    Objavljeno: Sreda, 26.10.2016    Rubrika: Kolumne in komentarji    Ogledov: 706Redakcija
Smilja Radi
Bil je sončen dan v oktobru. Na oblačilu je nosila pripeto roza pentljo. To je bil njen prispevek k osveščanju o razširjenosti raka na dojkah, za katerim najpogosteje zbolijo ženske, a tudi moški niso varni pred njim. Zdravila zanj še ni, a mogoče ga je odkriti v njegovi začetni fazi z rednim mesečnim samopregledovanjem dojk. Samopregledovanje je lahko za nekatere ženske neprijetno in stresno, saj je prisoten tudi strah - strah pred tem, kaj se bo zgodilo, če slučajno zatipamo zatrdlino. Če se to zgodi, je potrebno takoj obiskati zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, ki bodo sum o raku dojk potrdile ali ovrgle. V primeru potrditve raka dojke se naše duševno ravnovesje poruši, a kljub temu skušajmo zbrati moč pozitivnih misli, da bo vse v redu. Ob tem so v veliko pomoč družinski člani, v Krškem pa že več kot 15 let deluje skupina za samopomoč bolnikom z vsemi vrstami rakov. Trenutno je v skupino vključenih okoli 70 članic in članov, prihajajo iz celotnega Posavja, število pa se vsako leto veča - tako kot se vztrajno povečuje število obolelih. Številke so v glavnem znane, kakšni pa so ukrepi za izboljšanje zdravstvenega stanja?

V Posavju živi nekaj več kot 8000 žensk med 50. in 69. letom starosti, ki naj bi na vsaki dve leti opravile preventivni zdravniški pregled z mamografom, posebno napravo, ki odkriva raka dojk v njegovi zgodnji fazi, ko je le-ta še ozdravljiv. Koliko jih opravi pregled, ni znano, kajti enotna evidenca se (še) ne vodi. Morda se bo to spremenilo z državnim presejalnim programom za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, ki naj bi ga Posavje in Dolenjska dobila po osmih letih čakanja januarja prihodnje leto, a s tem še ni vse opravljeno - pomembna je odzivnost žensk. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na brezplačen preventivni pregled odzove vsaj 70 odstotkov zdravih žensk omenjene starostne skupine. Se bodo(mo) odzvale vabilu?

Preprosta preiskava lahko reši življenje, a zakaj brežiška bolnišnica še nima digitalnega mamografa? Sodobnejša in do pacientk »prijaznejša« naprava za slikanje dojk z rentgenskimi žarki bi nadomestila skoraj dvajset let star analogni mamograf, a zatika se pri finančnih sredstvih. Sprašujem, koliko je vredno človeško življenje? Toliko kot mamograf ali mnogo več? Kje so tisti, ki imajo »škarje in platno« v svojih rokah? Jim je sploh mar? Rak ni samo problem zdravstva, pač pa celotne družbe. Državni program za obvladovanje raka, ki je bil sprejet, bi moral doseči še večjo podporo vseh, ki lahko prispevajo k zmanjševanju bremena te bolezni. Če je mogoče najti sredstva za razne zabave in množico prireditev, bi jih bilo mogoče tudi za dober namen, kot je nakup digitalnega mamografa. Koncerti in podobne reči naj bi olepšale naše življenje v Posavju, a kaj naj z vsem tem tisti, ki so zaradi počasnosti odgovornih in pomanjkljive opreme vnaprej obsojeni na predčasno slovo? A to ni edina težava, obolevnost in izgorelost se veča tudi med zdravniki zaradi (pre)velike obremenjenosti.

V sevniškem zdravstvenem domu upajo, da bo pri zgodnjem odkrivanju raka dojk v pomoč t. i. presejalna mobilna enota programa DORA. Kako dolgo bo potrebno čakati nanjo, zaenkrat ni znano. Posavke in Posavci pač znamo - čakati.


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

20.01.2022 | Kolumne in komentarji

Vihar tekmovalnosti in povezovanja – 2. del

11.01.2022 | Kolumne in komentarji

Življenje je lepo ...

19.01.2022 | Kolumne in komentarji

Mehurček, v katerem vrtnica cveti

ne spreglejte