Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letos prijeli že 537 tujcev, ki so ilegalno prestopili mejo

Objavljeno: Sreda, 30.11.2016    Rubrika: KRONIKA Sporočilo
Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto obravnavali 185 primerov nezakonitih prehodov državne meje, v katerih so izsledili in prijeli 537 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo ali so se skušali izogniti mejni kontroli na mejnih prehodih. V 85 primerih nezakonitih prehodov so na zeleni meji prijeli 263 oseb, ki so organizirano ali neorganizirano peš prečkale mejo, največ na širšem območju Obrežja in Rigonc.

Podobno kot v času obvladovanja migrantskih tokov, ko je v našo državo na območju Posavja preko mejnih prehodov in zelene meje vstopilo več kot 413.000 tujcev, tudi v teh primerih nezakonitih prehodov prevladujejo državljani Afganistana, Sirije in Pakistana. Sledijo državljani Turčije, Albanije in Kosova. Večino tujcev so policisti po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom. Še 274 tujcev pa so prijeli policisti na mejnih prehodih Dobova in Obrežje, ko so se skušali izogniti mejni kontroli, skriti v vlakih, na podvozjih vlakov ali tovornih vozilih.

Ob izvajanju nalog varovanja državne meje policisti veliko pozornosti namenjajo tudi odkrivanju organizatorjev oziroma oseb, ki tujcem nudijo pomoč pri nezakonitem prehodu meje in kasneje prevoze teh oseb v druge države EU. V desetih primerih so letos prijeli 16 osumljencev, ki so tujcem nudili pomoč pri nezakonitem prehodu meje. Vse so kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku s kazenskimi ovadbami zaradi kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1. Ta določa, da se z zaporom do petih let in denarno kaznijo kaznuje, kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju, ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države. Vse osebe, ki so ilegalnim prebežnikom pomagale pri prestopanju državne meje, so bili tujci (razen v enem primeru je šlo za državljana Slovenije), in sicer državljani Hrvaške, Srbije, Madžarske, Nizozemske, Sirije, Iraka in Pakistana. V postopkih in pri analizi je bilo ugotovljeno, da iz tujine izhajajo tudi njihovi sostorilci oziroma ostali člani kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s kaznivimi dejanji.

Največji pritiski ilegalnih prebežnikov kakor tudi aktivnosti sprovajalcev potekajo prav na območju Policijske postaje Brežice. Za prehajanje preko tehničnih ovir so sprovajalci v zadnjem primeru uporabili doma narejeno kovinsko ogrodje, preko katerega so nato ilegalni prebežniki prečkali tehnično oviro. 29. 11. v jutranjih urah so brežiški policisti v Rigoncah izsledili in prijeli 12 državljanov Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo preko mostu čez Sotlo. Med prijetimi tujci je bilo deset mladoletnikov, od teh štirje otroci. Za vse tujce poteka postopek vračanja hrvaškim varnostnim organom. V bližini so policisti izsledili in prijeli tudi državljanko in državljana Madžarske ter državljana Pakistana, ki so tujcem nudili pomoč pri nezakonitem prehodu meje. Trojica osumljencev bo danes s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku.

Vir: PU Novo mesto
« Nazaj na seznam