Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Klemen Skubic z razstavo »Hči« navdušil ljubitelje fotografije

Objavljeno: Nedelja, 17.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0672

Klemen Skubic je navdušil z impozantno fotografsko razstavo »Hči«.

V Galeriji Krško je v petek, 15. oktobra, v okviru Kulturnega doma Krško ob podpori Občine Krško potekalo odprtje fotografske razstave umetnika Klemna Skubica, ki jo je poimenoval »Hči«. Kustosinja razstave je umetnostna zgodovinarka Nina Sotelšek.

POGOVOR Z UMETNIKOM

Pred odprtjem razstave smo za naš medij in časopis umetniškemu fotografu Klemnu Skubicu zastavili par vprašanj, na katera je z veseljem odgovoril. Zanimalo nas je, kaj je tisto, kar ga privlači pri znamenitem 'večnem' fotoaparatu Leica, s pomočjo katerega so nastale razstavljene fotografije.
DSC_0690

Od leve proti desni stojijo: hčerki Klemna Skubica, kustosinja razstave Nina Sotelšek, umetnik Klemen Skubic in direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc.

Skubic je takole pokomentiral: »Imam objektiv, ki je star približno štirideset let, pri vsem skupaj pa gre predvsem za čisto tehnično stvar – včasih so bili objektivi drugače grajeni, kar se odraža v tem, da so fotografije z Leico bolj mehke, ravno tako so drugačni prehodi sivine. Sicer pa vse fotografije razvijam sam doma, v temnici, sodelujem pa tudi z novonastalim inkubatorjem v Ljubljani, kjer me predvsem privlači zelo dober tim mladih ustvarjalcev.«

DSC_0666

Fotografijam, ustvarjenim z večno Leico, sta barve dodali avtorjevi hčerki.

Skubica smo povprašali tudi o dejstvu, da sta mu odraščajoči hčerki pomagali soustvariti razstavo – zanimalo nas je, kako doživlja dialog med otrokom in odraslim ter kako se to odraža v njegovih delih. Avtor je pojasnil, da je starejša hči vedno govorila, da ji niso všeč črno-bele fotografije, zato se mu je porodila ideja, da je preprosto natisnil svoje fotografije na klasičen tiskalnik, s čimer je hčerkama dal podlago za ustvarjanje, v rokah pa sta imeli poleg barv tudi škarje.

Kar zadeva motiviko njegovih del, je Skubic povedal, da se pri iskanju fotografskih motivov opira na različne situacije in pa na svetlobo, zanimajo pa ga tako krajine kot ljudje: »Zadnje čase me vse bolj zanima človek in mislim, da bom v prihodnje to še bolj raziskoval.«

O KLEMNU SKUBICU IN RAZSTAVI »HČI«

Kot so v okviru odprtja razstave med drugim zapisali na spletni strani Galerije Krško, Klemen Skubic (1982, Ljubljana) deluje na področju fotografskega medija; ustvaril je več zaključenih serij, razstavlja pa tako na skupinskih kot tudi samostojnih razstavah v Sloveniji in širše. Poznan je po svojem črno-belem analognem fotografskem mediju, s katerim ustvarja distanco in refleksijo pri svojih delih, v katerih prevprašuje minljivost, ustroj časa ter odraz časa v sedanjosti.

Umetnik se posveča predvsem naslednji tematiki: odnosu posameznika do sodobnega časa, vlogi posameznika v času in spoznanju lastne nemoči. Njegove introspektivne serije so široko zastavljene, tako da se lahko prevajajo na katerega koli posameznika v družbi, podobe na fotografijah pa gledalca »zmotijo in usmerijo v odkrivanje pomena«.

V okviru razstave z naslovom »Hči« umetnik odkriva naslednje vsebine: mimobežne posnetke od tu in tam, intimne dogodke v zavetju družinske celice in pa posnetke iz Moldavije, pri čemer je otroško risbo »v obliki intervencije postavil v dialog s svojim delom«; hčerki sta namreč vnesli barve v njegove monokromatske fotografije, kar pri gledalcih »vzbuja spomine na otroštvo in odnose, ki so jih imeli nekoč z odraslimi«.

Kot je še zapisano v izjavi za javnost, »avtorjeva dela raziskujejo temne vidike vsakdanjosti in dajejo vizualno obliko človeškim eksistencialnim stanjem«. Skubiceva dela predstavljajo torej »fotoreportažni dnevnik umetnikovega življenja iz krajin, tihožitij, uličnih portretov in posnetkov družine«.

Kustosinja Nina Sotelšek je med drugim izpostavila, da si lahko poleg razstave obiskovalci ogledajo tudi instalacijo iz kock in pobarvank, ki je namenjena tako odraslim kot otrokom, saj »igranje med drugim blaži čustvene bolečine«.

O KUSTOSINJI RAZSTAVE NINI SOTELŠEK

Razstavo je predstavila in uradno odprla kustosinja in umetnostna zgodovinarka Nina Sotelšek. Kot je zapisano v brezplačnem dvojezičnem katalogu, ki je izšel ob omenjenem odprtju razstave, je Sotelšek diplomirala leta 2010, od leta 2011 pa je zaposlena v Mestnem muzeju Krško kot kustosinja. V okviru svojega dela »pripravlja in izvaja likovni razstavni program ter skrbi za varovanje in prezentacijo kiparske zapuščine Vladimirja Štovička«. Poznana je po več uspešnih razstavah na področju sodobne umetnosti in muzeologije. Živi in dela v Krškem.

V okviru kataloga razstave »Hči« je Sotelšek prispevala besedila in ambientalne fotografije ter poskrbela za njegovo oblikovanje, razstavo pa je postavila v sodelovanju z umetnikom Klemnom Skubicem.

Odprtja razstave se je udeležila tudi direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, ki se je zahvalila Občini Krško za podporo in toplo pozdravila vse zbrane.

Razstava bo na ogled do 28. novembra 2021.

A. K.
« Nazaj na seznam
»