Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ko se obarvajo misli – likovna razstava Jelke Zidarič

Objavljeno: Petek, 22.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0774

Za prijeten večer so poskrbele od leve proti desni: Branka Benje (Društvo likovnikov Krško – OKO), Margareta Marjetič (KD Svoboda Brestanica), avtorica razstave Jelka Zidarič in Tinka Vukič (JSKD OI Krško).

V Dvorani v parku v Krškem je v četrtek, 21. oktobra, v organizaciji JSKD OI Krško v sodelovanju s KD Svoboda Brestanica potekalo slavnostno odprtje samostojne likovne razstave Jelke Zidarič. Razstavo je podprla Občina Krško, večer pa je z lepo besedo povezovala predsednica KD Svoboda Brestanica Margareta Marjetič.

Pred odprtjem razstave v polni Dvorani v parku smo se za naš medij in časopis z Jelko Zidarič na kratko pogovorili o njenem ustvarjanju in prvih začetkih. Zidarič, ki je sicer članica Likovne sekcije KD Svoboda Brestanica in članica Društva likovnikov Krško – OKO, je takole pokomentirala svojo pot: »Slikanje je zame nekaj najlepšega, nekaj, kar sem si vedno želela, pa za to nikoli ni bilo časa.
DSC_0758

Jelka Zidarič je navdušila s samostojno likovno razstavo.

Ko sem šla v pokoj, sem začela prvi dan razmišljati o slikanju, vključila sem se v društvo likovnikov in začela z učenjem, ker nimam likovnega predznanja; delovala sem namreč kot učiteljica biologije in kemije, tako da sem s slikanjem 'padla' v čisto nov svet, veselje do slikanja pa je bilo že od nekdaj prisotno.«

DSC_0712

Prepoznaven umetniški izraz Jelke Zidarič

Jelko Zidarič smo povprašali tudi o tem, kateri so njeni najbolj priljubljeni motivi. Takole je odgovorila: »Najprej sem se posvečala motivom iz narave, iz svojega vrta, ker sem biolog po duši, vedno sem v naravi iskala posebne kotičke, zadnje čase pa me bolj pritegne abstrakcija, barvitost, kombinacija barv, liki; vse to pa odraža tudi družbeno stanje – slike so namreč nastale v času karantene, ko mi je veselje do življenja 'udarjalo' na plano, kljub omejitvam. Samo namreč pride tisto, kar čutiš.«

Glede zanimivega naslova razstave, ki se glasi Ko se obarvajo misli, je Zidarič dejala, da je »otrok jeseni, oktobra«, zato je barvitost v njej že od nekdaj. »Naslov je prišel čisto spontano, ravno tako slike – nastanejo, ko se meni obarvajo misli, ustvarjam predvsem akrilne slike, zadnje čase pa se spogledujem tudi z okrasno keramiko,« je še razložila Zidarič.

Kot je uvodoma dejala povezovalka večera Margareta Marjetič, je Jelka Zidarič poznana po »spretnih rokah pod budnim vodenjem misli«, pri čemer je njeno umetniško doživljanje kot mozaik. Tokratna razstava je že druga po vrsti, saj »človek nenehno hrepeni po nečem novem«, je še dejala Marjetič in poudarila, da je z likom kvadrata skupaj z vrtnicami in hortenzijami Zidarič odkrila nov likovni izraz: »Jelka Zidarič ne ustvarja za priznanja, temveč ustvarja, ker tako čuti, ker ljubi to delo. V slikah najde radost in čustveno potešitev ter v vsaki stvari najde nekaj lepega, s čimer nas bogati in plemeniti.«

O Jelki Zidarič in njenih umetniških delih je spregovorila tudi predsednica Likovnega društva Krško – OKO Branka Benje. Dejala je, da ima Zidarič lasten, prepoznaven slog z živimi barvami, koloriti, »z mehko plastičnostjo pa gledalce nevede privede do spoznanja«. Benje je še poudarila, da umetnica z nasprotji in kontrasti ustvarja dinamično napetost, vizualni konflikt, nastale kompozicije pa se med seboj poudarjajo v dinamičnem ravnotežju. »Jelki Zidarič je uspelo razviti prepoznaven slog,« je zaključila Benje.

Razstavo je uradno odprla vodja Območne izpostave JSKD Krško Tinka Vukič z naslednjimi besedami: »Jelko Zidarič vidim kot nasmejano osebo, polno radosti. S slikami je prostor dobil novo energijo. S tem smo znova dokazali, da je kultura tista, ki nas drži pokonci v teh časih.«

Ob koncu se je vsem prisotnim in svojim najbližjim umetnica Jelka Zidarič srčno zahvalila za podporo in razumevanje, da lahko živi svoje sanje. Dodala je tudi, da je presrečna, da se je odločila za to pot.

Večer so z glasbeno kuliso popestrili člani Mešanega pevskega zbora Pomlad iz Novega mesta pod vodstvom Alenke Podpečan; zapeli so nekaj zimzelenih popevk in navdušili občinstvo, ki je njihov trud nagradilo z bučnim aplavzom.

Razstava bo na ogled do 23. novembra 2021.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.07.2022 | Sporočilo

Za čisto okolje in podzemne vode

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci