Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

10. obletnica abonmajskih predstav v Radečah

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2022    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Gospa poslanceva

Predstava Gospa poslančeva v izvedbi Gledališkega društva Radeče

Natančno pred desetimi leti smo v Gledališkem društvu Radeče organizirali prvo abonmajsko predstavo za odrasle. Takrat je pri nas gostovala Maja Gal Štromar z monokomedijo Alma Ajka. Deset let, vsako leto sedem predstav, na odru pa amaterska društva iz cele Slovenije. Odlika predstav so srčnost igralcev in velika ljubezen do gledališča, pri nekaterih zelo dodelana igra, odlični kostumi, izvrstna scena. Vse pa je odvisno od finančnega stanja društva, tradicije, podpore lokalne skupnosti, vodstva gledališča oziroma skupine. Predstave so zelo kvalitetne in vredne ogleda, včasih klasične, včasih pa tako moderne, da se samo čudimo, od kod režiserjem, scenaristom, kostumografom in igralcem ideje in zamisli …

Micka se mozi

Micka se moži

Večino predstav pripeljemo na naš oder tako, da naši igralci poskrbijo za izmenjave. To pomeni, da gremo igrat v nek kraj, si sami plačamo prevoz, tam pa poskrbijo za promocijo predstave, za publiko in seveda za pogostitev. Pod enakimi pogoji prihajajo druge amaterske skupine k nam. Vaja zbora, Gospa poslančeva, The Rocky Horror show, Vrv, Micka se moži so naše predstave, s katerimi smo obiskali amaterska gledališča od Prekmurja do Koroške, Gorenjske, Dolenjske, Štajerske in Primorske. Veliko prevoženih kilometrov, veliko lepih dvoran, številni obiskovalci, ki nam vedno znova povedo, da naše društvo in naše predstave sodijo v sam vrh amaterskega gledališča.

Vaja zbora

Vaja zbora

Gostje, ki prihajajo v naš kraj, pa so veseli, ker so med našo publiko odlično sprejeti, pogosto so nagrajenimi z dolgimi aplavzi in pritajenimi nasmehi med predstavo. Tako je bilo v petek, 23. septembra, ko smo si na radeškem odru po dveh »sušnih« letih ogledali kriminalno zgodbo Smrtna past v izvedbi gledaliških prijateljev iz Kranjske gore. Naše občinstvo jih je nagradilo z bučnim aplavzom.
Vrv

Kriminalka Vrv

Tudi letos je dvorana razprodana, abonenti imajo nove letne vstopnice, na njih je sedem datumov in sedem predstav, imajo stalen sedež, ki ga bodo lahko zasedali celo leto. Vstopnice so prenosljive, tako da jih lahko za kakšno predstavo odstopijo tudi prijateljem, če se sami ne morejo udeležiti abonmaja. Na našem odru pa že »diši« po novi predstavi, s katero bomo gostovali v naslednji sezoni in z njo razveselili tudi naše abonente.

Naša prva letošnja abonmajska predstava je bila ena od 43 koščkov sestavljanke, ki smo jo zložili v sklopu občinskega praznika občine Radeče, ki ga praznujemo cel mesec september.

Upravni odbor Gledališkega društva Radeče
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

31.05.2023 | Oglas

Osvetlite vaš dom

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi