Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

19. občni zbor Kulturnega društva Leskovec

Objavljeno: Ponedeljek, 17.02.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
KDL_Občni zbor 2020 (45)
Minulo soboto smo člani Kulturnega društva Leskovec pri Krškem izvedli redni letni zbor članov, ki je bil 19. zapovrstjo.

Uvodoma je pozdravne besede zbranim namenil predsednik društva Janez Kerin, ki je izrazil zadovoljstvo, da je vseh pet sekcij skozi vso preteklo leto bilo aktivnih. Na čelu delovnega predsedstva je bila to leto, zadnje pred našim drugim okroglim jubilejem, Manuela Škoda.
KDL_Občni zbor 2020 (13)

Vodje posameznih sekcij so nato podale poročilo o izvedenih aktivnostih: o delu dramske, katero je lani zaznamovala premiera gledališke igre To imamo v družini, pa tudi uvrstitev mladinske skupine na Regijski festival Vizije 2019 z igro Jaz, Batman, je poročala Mirjana Marinčič, ki je izpostavila tudi, da ljubiteljski igralci aktivno oblikujejo skeče na prireditvah Pomlad prihaja in Martinovanje, pod njenim peresom in režijo pa je lani nastal še dramolet Slike našega mesta, s katerim je oživljen spomin na Krčane, ki so s svojimi deli pomembno prispevali  k razvoju mesta in tudi slovenskega naroda.

Špela Sečnik je predstavila prisotnost članov sekcije na vseh društvenih prireditvah, s čimer je poskrbelo za sprotno ustvarjanje foto- in video arhiva, v maju pa je Sonja Levičar pripravila tudi svojo prvo samostojno fotografsko razstavo, naslovljeno Rože z mojega vrta.

O delu glasbene sekcije so poročale tri dame: Klavdija Mirt je zaokroženo strnila delo Pevk ljudskih pesmi Lastovke in projekt Anini glasbeni večeri, sicer pa je Damjana Mlakar, zborovodkinja skupine (v odsotnosti) pripravila pregled delovanja, v katerem osem nastopov in kar 34 vaj tako mlade pevske skupine ni zanemarljivih, poseben ponos pa pevkam zbuja njihov lanskoletni prvi samostojni koncert Pesem ljuba domača. Njihovo ubrano žensko petje prijetno dopolnjuje Janez Bizjak s svojim moškim glasom. Mateja Žarn Čepin je povedala, da so bili h glasbenim večerom v podružnični cerkvi sv. Ane lani prvič povabljeni izvajalci preko e-razpisa, ki se je izkazal kot dobra poteza, sicer pa so bili izvedeni kot vsa leta, štirje koncerti, ki predstavljajo dobrodošlo in lepo obiskano popestritev poletno-jesenskih večerov z glasbo.

Mojca Pacek je pripravila povzetek dela literarne sekcije, zaradi njene odsotnosti zaradi bolezni pa je poročilo predstavil Janez Bizjak: tudi ustvarjalci, katerim je blizu slovenska pisana beseda preteklo leto izvedli že tradicionalna dogodka Znameniti Leskovčani (z Ljudmilo Šribar) in Literarni večer ob leskovškem vodnjaku, ena od članic pa je sodelovala tudi pri projektu JSKD OI Krško Ni kulture brez literature. Ob koncu literarnega poročila je sledila zahvala Doroteje Jazbec društvu za dolgoletno podporo na ustvarjalnem področju in Mojci Pacek, ki je lektorirala v januarju izdan Almanah občine Radeče 2019, poimenovan Radeški utrip.

Boštjan Arh je kot vodja Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine izpostavil dolgoletni projekt Martinovanje, ki je lani potekalo 15-ič ter partnerski pristop društva k projektu Od ribiča do graščaka, pri čemer je poudaril, da je levji delež dela v postopku dela z dokumentacijo opravila članica Sonja Levičar. V poznejšem sklepnem delu občnega zbora je član društva Jože Božič v vlogi predstavnika Kmečke zadruge Krško povedal, da je operacija Vzpostavitev posavskega turističnega produkta med reko, vinogradi in gradovi pomemben projekt in da društvo, ki si sicer dalj časa aktivno prizadeva ohranjati živost našega propadajočega gradu Šrajbarskega Turna, opravlja izjemno delo pri obujanju lokalne dediščine. Znotraj SOKD deluje še Skupina za ročna dela, o delu katere je zbrane seznanila Vida Slivšek: enajst članic se je srečalo 38-krat, največ, da so skupaj ustvarjale, prenašale pa so tudi znanje o ročnih spretnostih na mlade ter razstavljale svoja unikatna dela in se dodatno izobraževale ob delavnicah.

Sledili sta še finančno poročilo, katerega je podala blagajničarka Janja Božič in poročilo nadzornega odbora (Vida Slivšek). Po tem, ko so bila poročila potrjena in so vodje sekcije orisale še program dela za 2020, je bila soglasno določena tudi članarina. Kulturno društvo Leskovec pri Krškem sicer šteje 120 članov, kar je sedem več kot lani, med katerimi pa je 80 žensk in 40 moških. Povprečna starost z vidika članstva v društvu znaša 42,4, medtem ko bo najstarejša članica dopolnila 79 let, najmlajša pa jih ima osem.

Delo članov ni neopaženo z vidika širše družbe: lansko leto je srebrno Prešernovo plaketo za njeno predano delo prejela Sonja Levičar, pred slabima dvema tednoma pa je istovrstno priznanje enakega leska za leto 2019 prejela tudi naša članica Sonja Simončič (sicer predlagatelja  KD Anton Aškerc Koprivnica) za predano delo z mladimi na področju kulturnega ustvarjanja.

V zaključnem delu občnega zbora, ki je na začetku leta združil tretjino vseh leskovških kulturnikov, se je predsednik Janez Kerin še zahvalil Vesni Šinko, ki je avtorica in režiserka komične igre Pri zdravniku, katera je vse od prve uprizoritve maja 2016 bila kar 30-krat še vnovič uprizorjena. Za 31 uspešnih izvedb (zanimivost: igra je bila prič predstavljena na 31. Bogatajevih dnevih na Senovem), od katerih je bila ena izvedena tudi ob pozibavanju ladje na morju, je vneta ljubiteljica gledaliških desk prejela šampanjec, šopek, ki ne bo nikdar uvenel, saj so ga iz krep papirja izdelale članice Skupine za ročna dela ter pisalo, z željo, da bo izpod njega nastalo še veliko uspešnih, zabavnih iger.

Po končanem uradnem delu je sledila večerja in medsebojna izmenjava mnenj, vtisov ter izkušenj, društvo pa ne bo počivalo, saj že čez mesec dni, 21. marca, na oder postavljamo tradicionalen dogodek Pomlad prihaja - prireditev, ki poteka vsako leto od ustanovitve dalje in kot edina te vrste poveže prav vse sekcije društva.

Doroteja Jazbec, Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
 
« Nazaj na seznam