Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

5. MOFF Artiče-Brežice s slovaško-madžarskim pridihom

Objavljeno: Ponedeljek, 15.10.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_9337

Začetna predstavitev sodelujočih otroških folklornih skupin iz treh držav

Z gala koncertom vseh sodelujočih otroških folklornih skupin v artiškem Prosvetnem domu se je v soboto zvečer zaključil 5. Mednarodni otroški folklorni festival (MOFF) Artiče-Brežice. Artiški in brežiški folklorniki so se pet dni družili s svojimi vrstniki iz Slovaške in Madžarske, ki sta bili letos gostujoči državi na festivalu.

DSC_9434

OFS Zsendice iz madžarskega Szombathelyja

Poleg domačih OFS OŠ Artiče, OFS KUD Oton Župančič Artiče in OFS Kresnice Brežice sta na MOFF sodelovali še OFS Zsendice iz madžarskega Szombathelyja in OFS Malý Vtáčnik iz Prievidze na Slovaškem. Potem ko so vse sodelujoče folklorne skupine pripravile nastope za učence OŠ Brežice in OŠ Artiče ter se predstavile tudi stanovalcem Doma upokojencev Brežice, so na zaključnem gala koncertu prikazale odrske postavitve, ki so navdušile zbrano občinstvo. OFS OŠ Artiče, ki jo vodi Janja Omerzu, sestavljajo plesalke in plesalci, ki hodijo v 5. in 6. razred. Za sabo imajo veliko uspešnih nastopov, vsako leto se uspešno predstavijo na območnem in regijskem srečanju otroških folklornih skupin Dolenjske, Bele krajine in Posavja, med njihovimi najbolj prepoznavnimi postavitvami pa je Leskove ricneje, s katero so se predstavili tudi tokrat. OFS KUD Oton Župančič Artiče, ki jo vodi Vesna Bogovič, sej je predstavila s postavitvijo S tramvajem v mesto. Otroška folklora v Artičah se razvija že 22 let. Skupina je bila že desetkrat na večjih festivalih doma in v tujini, letos se odpravlja še v Srbijo. Petkrat se je uvrstila tudi na državno folklorno revijo in si prislužila zlato priznanje. OFS Kresnice OŠ Brežice, ki jo vodi Zdenka Dušič, deluje od leta 2005, v njej plešejo otroci, stari od 9 do 14 let. Skupina prikazuje otroške igre – z eno tako se je predstavila tudi na gala koncertu –, pesmi in plese z območja Štajerske ter se uspešno predstavlja na folklornih revijah (šestkrat zlato priznanje, dvakrat so ji priznali tudi kakovost na državni ravni in s tem tudi zlato priznanje). Skupina je šestkrat gostovala v tujini, trikrat na mednarodnem srečanju šol v češkem Dobřanyju.

DSC_9704

OFS Malý Vtáčnik iz Prievidze na Slovaškem

Madžarska OFS Zsendice iz Szombathelyja deluje šest let in je prvič nastopila na tujem otroškem festivalu. Cilj skupine je, da se naučijo plesov iz več delov Madžarske in Transilvanije. Vsako leto se udeležujejo domačih otroških festivalov, na katerih so dobitniki srebrnih priznanj, solo plesalci pa so vsako leto na plesnem festivalu v Sopronu nagrajeni z zlatim priznanjem. Skupino vodijo Krisztina Csollányné Horváth, Csaba Csollány in Panka Csollány. OFS Malý Vtáčnik je dobila ime po bližnjem hribu Vtáčnik. V skupini je okoli 100 otrok, starih od 6 do 17 let. Vedno jo spremljajo muzikanti z violino, basom, cimbalami, harmoniko, kontrabasom in flavto. Njene postavitve prikazujejo delovne navade domačih ljudi, npr. kako so fantje zgradili drevo ljubezni do deklet, srečanje mladih na sejmu, o fantu, ki se je vrnil z dela v Ameriki … Vodja skupine je Eliška Hrbíková.

Že na uvodu koncerta je pozdravne besede namenila brežiška podžupanja Katja Čanžar, ki je pohvalila organizatorje festivala in to, da se lahko otroci družijo z vrstniki iz tujih držav ter s tem spoznavajo njihovo kulturo. Direktorica 5. MOFF Artiče-Brežice Vesna Bogovič se je ob koncu zahvalila vsem nastopajočim skupinam in njihovim mentorjem, tudi mladinskemu pevskemu zboru artiške šole pod vodstvom Ele Verstovšek Tanšek, ki je vmes s petjem zapolnil že tako pester program, ter Mateji Jankovič Čurič, ki je poskrbela, da so bili nastopi mladih folklornikov obogateni še z zanimivimi vmesnimi prizori. Besede zahvale je izrekla tudi staršem, ki so gostili mlade folklornike iz Slovaške in Madžarske, rekoč: »Upam, da se bodo v svoji domovini vrnili polni lepih vtisov, novih prijateljstev, ki so jih sklenili pri nas, dobre volje in ne nazadnje, da bodo ponesli dober glas Slovenije k sebi domov.«

R. R.
« Nazaj na seznam
»