Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

75 let Posavskega muzeja Brežice obeležili z odprtjem razstave o muzejskih donatorjih

Objavljeno: Sobota, 29.06.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_4161

Na odprtju razstave ob 75-letnici Posavskega muzeja Brežice: (z leve) direktorica Alenka Černelič Krošelj, oblikovalka Darja Malarič ter soavtorice Mihaela Kovačič, Andreja Matijevc in Andrejka Vabič Nose

V sredo, 26. junija, je Posavski muzej Brežice (PMB) praznoval 75 let svojega delovanja. Na dan muzeja so v večernih urah odprli razstavo z naslovom »Muzejski donatorji – ožilje muzeja«. Letošnje leto namreč posvečajo vsem, ki so pomembni soustvarjalci muzeja. 

Obletnice so priložnost za vpogled v preteklost, proslavljanje v sedanjosti in razmislek o prihodnosti. Tako je oblikovana tudi 75-letnica PMB, ki od ustanovitve nosi regionalno ime ter sooblikuje zaupano območje, opredeljeno že leta 1939, ko so prvi posavski muzealci ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice v Krškem.
DSC_4187

Obiskovalci so se sprehodili po dopolnjenih muzejskih razstavah.


Muzejski donatorji – ožilje muzeja, muzejski sodelavci – srce muzeja

Leto 2024 in 75. rojstni dan posvečajo vsem, ki so pomembni soustvarjalci muzeja, še posebej pa so vključeni v zadnje razstave in v njih tudi soudeleženi, kajti v njih imajo pomembno mesto donirani predmeti, predvsem pa pripovedi donatorjev. Muzejski donatorji so ožilje muzeja, muzejski sodelavci pa srce muzeja, skupaj je muzej trajnostno delujoč organizem, ki svojo energijo in moč izkazuje tudi skozi vključevanje v uresničevanje ciljev Agende 2030, usmerjenih v pet področij: ljudje, Zemlja, blaginja, mir in partnerstvo. Poslanstvo muzejev ni samo zbiranje, varovanje, raziskovanje in predstavljanje, ampak je znanje, ustvarjanje, komunikacija, inovativnost, kreativnost, delo s skupnostmi in sooblikovanje trajnostnega razvoja.

Izpostavljena slikarka Alenka Gerlovič in kuharska TV-zvezda Ivan Ivačič

Rojstnodnevni projekt vključuje navedene cilje skozi dopolnitve stalnih razstav z različnimi zgodbami, ki obiskovalca navdihujejo in spodbujajo k razmisleku in akciji. Osrednji del projekta »Muzejski donatorji – ožilje muzeja« pa je namenjen slikarki in pedagoginji Alenki Gerlovič (1919–2010), ki je muzeju podarila večji del svojega fonda, ter Ivanu Ivačiču (1921–1984), prvi kuharski TV-zvezdi in najbolj slavnemu slovenskemu chefu, ki ga spoznamo skozi predmete, ki jih je podaril sin Peter Ivačič.
DSC_4209

Prerezu rojstnodnevne torte so se Černelič Krošelj pridružili tudi brežiški podžupan Aleksander Gajski, predsednica sveta zavoda PMB Sonja Levičar in sevniški župan Srečko Ocvirk.


Z razstavo Alenke Gerlovič, ki je umeščena v predstavitev Posavja med II. svetovno vojno, predstavljajo enega od glasov medvojne partizanske umetnosti. Preplet dokumentarnega gradiva, citatov in grafik ilustrira njeno povezanost z Brežicami, prispevek k slovenski kulturi ter odnos do sveta.

Kuharski mojster in prva TV-kuharska zvezda v tedanji Jugoslaviji Ivan Ivačič, ki je srca Slovencev osvojil s svojo kuharsko oddajo na RTV Ljubljana med letoma 1960 in 1975 ter izredno uspešno kuharico s preprostim naslovom Kuharska knjiga, je del postavitve Po Posavju z žlico in čašo že od leta 2021. Takrat so praznovali mojstrov 100. rojstni dan, letos ob 40. obletnici njegove smrti pa so razstavo dopolnili z mojstrovimi osebnimi predmeti, ki jih je prijazno podaril in zaupal mojstrov sin Peter Ivačič.
DSC_4054

V sredo je potekal tudi prvi dan letošnje Poletne grajske dogodivščine.


Razstavi in prostore dopolnili z donacijami

Iz zapuščine družine Pisanski iz Podbočja so s predmeti, ki jih je podaril Tomaž Pisanski, dopolnili dve razstavi. Razstavo Po Posavju z žlico in čašo s posrebrenim jedilnim priborom z začetka 20. stoletja in razstavo novejše zgodovine Pod devetimi zastavami – Posavje 1900–1990 z diplomo pevskemu zboru Sokolskega društva Sv. Križ pri Kostanjevici iz leta 1935.

Druga donacija na stalni razstavi novejše zgodovine pa je z območja Sevnice, in sicer predstavljajo dnevnik iz prvih dni 2. svetovne vojne, ki ga je pisala takrat 19-letna Lidija Jančič (pozneje poročena Motore). Njen dnevnik je muzeju podaril njen sin Ljubomir Motore.
DSC_4086

Pogled na grad Brežice in ulico 'Gasa' z Vodovodnega stolpa


Prostor pred Viteško dvorano sprejema obiskovalce in jih pozdravlja z različnimi vsebinami. Omara – vitrina s steklenimi kozarci in steklenicami predstavlja vpogled v sorodne vitrine donatorjev (Robert Šupe, Marijan Krošelj, Smiljana Didek in družina Dobravc), ki so uporabljali kristal in steklo ob posebnih priložnostih ter jih skrbno hranili in jih uporabljali kot del okrasja dnevnih sob in kuhinj.

Tudi drugi donatorji – sooblikovalci utripa muzeja – s svojimi predmeti in zgodbami nepogrešljivo sooblikujejo razstave in programe, kot so npr. Klasični večeri v muzejski knjižnici z Robertom Šupetom ali sprehodi po muzeju z donatorji. Posebno vez s preteklostjo soustvarjajo izredni interpreti znamenitih Posavk in Posavcev, kar od pomladi koordinira PMB, s tem pa še bolj povezuje Posavje in bogati raznovrstne programe, posebej grajske dogodivščine.
DSC_4218

Pročelje brežiškega gradu je bilo odeto v praznične barve.


Muzeju je od leta 2022 zaupan tudi prenovljeni Vodovodni stolp s Centrom za obiskovalce, pot do muzeja – gradu po starem mestnem jedru do stolpa pa je pot po tisočletjih posavskih ravnic, gričev in rek, ki se danes nadaljuje skozi sodelovanje z občinami soustanoviteljicami ter različnimi skupnostmi v Posavju (Črneča vas, Banova domačija, Brivsko-frizerski salon Kreutz idr.).

Program ob odprtju razstave sooblikovali profesorji glasbenih šol Posavja

Odprtje razstave na dan muzeja je potekalo v Viteški dvorani. Predstavile so jo soavtorice Alenka Černelič Krošelj, Mihaela Kovačič, Andreja Matijevc in Andrejka Vabič Nose. Zbrane je nagovoril podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski, odprla pa jo je predsednica sveta zavoda PMB Sonja Levičar. Z glasbo so odprtje obogatili učitelji vseh treh posavskih glasbenih šol: Glasbene šole Brežice (Niko Ogorevc, Pierina Cavaliere Mršić, Ita Nagode), Glasbene šole Krško (Robert Pirc, Špela Troha Ogorevc) in Glasbene šole Sevnica (učenec klavirja Enej Rupnik, Zoltan Peter, Ana Mlakar, Laura Felicijan). Dan so zaključili na grajskem dvorišču z druženjem in razrezom rojstnodnevne torte v obliki gradu.

Že v dopoldanskem času pa so se v muzeju za poročanje o vseh njihovih dejavnostih in dogodkih zahvalili tudi predstavnikom medijev, ki so jih povabili na ogled dopolnjenih razstav, druženje pa zaključili s sladkim presenečenjem na vrhu Vodovodnega stolpa.

R. R., vir: PMB, foto: R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam