Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Akrilni mozaiki Vladke Sumrek

Objavljeno: Nedelja, 19.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava_vladke_sumrek_akrilni_mozaiki (37)

Del akrilnih mozaikov, razstavljenih v ateljeju Vladke Sumrek

Minuli četrtek je članica Društva likovnikov Brežice (DLB) Vladka Sumrek povabila v svoj atelje v Črncu, kjer tudi živi, na odprtje samostojne razstave pod naslovom Akrilni mozaiki. Gre za posebno in zapleteno tehniko, s katero si je avtorica krajšala obdobje protikoronskih ukrepov.

Pri njenih delih gre za izrazito močne barve s prevlado modre in rdeče pa tudi rumene, predvsem pa je značilen samosvoj pristop. Tako so v času covida-19 nastala nova likovna dela v njej ljubi akrilni tehniki, a na svojstven način. Platna je oblekla v zanjo značilne barve, vendar skoraj brez čopiča. Na površino je nizala plasti koščkov posušene akrilne barve in tako ustvarila mozaične podobe.
razstava_vladke_sumrek_akrilni_mozaiki (13)

Vladka Sumrek (desno) je s svojo sošolko Silvano Lekše pripravila tudi krajši kulturni program.

»Če ne bi bilo covida, se tega zagotovo ne bi lotila, ker je s tem zelo veliko dela. Učinek takšne slike, ki sem jo naredila, in tiste, ki bi jo naslikala s čopičem, je popolnoma drugačen. Samo s čopičem se akrilnih mozaikov ne da narediti,« je razložila in dodala, da gre na eno sliko približno 90 koščkov posušene barve. Vsak dan je porabila tri do štiri ure za izdelavo tovrstnih likovnih del, za eno sliko, seveda odvisno od velikosti in zahtevnosti, je potrebovala dva do tri mesece. Na pričujoči razstavi je 12 slik z različnimi motivi, od cvetlic, pokrajin do ’covidskih’ angelov, Jezusa in Marije, ki so nastajale dobri dve leti oz. v času epidemije. Sicer pa je pred odkritjem nove likovne tehnike najraje slikala z oljem na platno, blizu ji je tudi ustvarjanje z akrilom, kar pričajo njena številna dela, ki jih ima razstavljena na podstrešju ateljeja.

razstava_vladke_sumrek_akrilni_mozaiki (5)

Sanja Spirić med plesnim nastopom

Na začetku je na terasi lesene hiške, v kateri je Vladkin atelje, potekal tudi krajši kulturni program. Vladkina nečakinja Sanja Spirić se je predstavila s plesno točko, za katero je navdih dobila ravno v umetniških delih svoje tete. Nato sta Vladka in njena sošolka Silvana Lekše zapeli nekaj pesmi, slednja pa je prebrala tudi pesem s posvetilom Vladki Sumrek, ki jo je napisala posebej za to priložnost. Nekaj besed je spregovorila tudi vodja Kabineta župana na Občini Brežice Lavra Kreačič, ki se je udeležila odprtja razstave. Predsednica DLB Zlatka Vučinić pa se je zahvalila Vladki, rekoč, da slednja ustvarja že toliko časa, kot je staro društvo – 30 let.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»