Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Akvareli so zahtevna likovna tehnika

Objavljeno: Sobota, 05.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radogost, Brane Praznik (18)

Slikar Brane Praznik s hčerko in vnukinjo na odprtju razstave v Stari galeriji na sevniškem gradu

Radogost, Brane Praznik (23)

Akvarel z brezami, kjer je umetnik uporabil sok rdeče pese.

V Stari galeriji in grajskem oknu Radogost se v mesecu juniju predstavlja s svojimi izjemnimi akvareli, s katerimi upodablja predvsem slikarske utrinke iz narave, Brane Praznik. K predstavitvi slikarskih del ga je povabil njegov dolgoletni prijatelj in pripravljavec kulturnega dogodka na sevniškem gradu Rudi Stopar.

Ljubitelj likovne umetnosti Brane Praznik živi in ustvarja v vasici Šentlovrenc v občini Trebnje, kjer je bil med pobudniki ustanovitve Društva likovnikov Trebnje, ki ga tudi vodi. Upokojeni častnik Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo je tudi velik ljubitelj fotografije, z veseljem se predstavi tudi v kateri izmed gledaliških vlog (trenutno ima vlogo v predstavi ’Republika Slovenija’ Slovenskega mladinskega gledališče Ljubljana), blizu mu je zapisana beseda, rad raziskuje lokalno zgodovino in tako naprej.

LIKOVNO IZRAŽANJE ZAČEL Z RISANJEM STRIPOV, NADALJEVAL Z AKVARELI

V širokem spektru njegovega delovanja ima likovno izražanje posebno mesto. »V nižjih razredih osnovne šole sem že risal stripe, navdušen nad Zvitorepcem in Trdonjo. V zgodnjih 70. letih sem hodil več let zaporedoma na pripravljalnice za vpis na likovno akademijo, čeprav nisem imel nikoli želje, da bi se vpisal. Na pripravljalnicah sem dobil osnovna znanja, a za delo z akvarelom me je navdušil profesor Savo Sovre. V tistem času materialov ni bilo ravno veliko, tako da smo uporabljali jupol in ga mešali z vodenimi barvami,« obudi del spominov ter se dotakne še predstavitve razstavljenih slik. »Najraje slikam akvarele, moja najljubša barva je modra, a na slikah je veliko zelene, ker je te barve v naravi največ. Slikanje v akvarelu je lahkotna slikarska tehnika, a izvajalsko zelo zahtevna, slikar mora imeti popolnoma izdelan načrt. Slika nastaja brez predhodne skice, samo z nanašanjem barve na papir ...« nadaljuje sogovornik s predstavitvijo ter izpostavi dve sliki, ki sta nastali z uporabo posebnega materiala – naslikane breze so narejene s sokom rdeče pese, upodobljena pokrajina pa s teranom.

HAIKUJI JURIJA MARUSSIGA

V atriju sevniškega gradu, ki so ga napolnili obiskovalci z različnih koncev Slovenije, je spremljevalni kulturni program z recitalom haikujev Jurija Marussiga iz Medvod obogatila literarna sekcija Beseda KD Franc Bogovič Dobova. Avtor pesniške vrste, ki skrajno zgoščeno prikazuje trenutek iz narave v povezavi z dogajanjem v človekovi notranjosti, pa se je s svojim slikarskim delom – hajgo, predstavil v oknu Radogost v mesecu maju.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam