Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Aldina s prvencem podarila »glas« mladim

Objavljeno: Petek, 12.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
20230511_MMI4643-A bad day

Z mlado Krčanko Aldino Bajrović (desno) se je pogovarjala direktorica založbe Neviodunum Maruša Mavsar.

Včeraj se je v Valvasorjevi knjižnici Krško odvil poseben, na trenutke zelo ganljiv literarni večer, predstavitev knjižnega prvenca Krčanke Aldine Bajrović. 15-letnica je z izdajo knjige »A Bad Day Doesn't Mean A Bad life« o stiskah mladostnikov pri založbi Neviodunum izpolnila »svoje sanje, ki jih je sanjala od 8. leta, ko je začela pisati prve zgodbe«. Polna knjižnica obiskovalcev predstavitve si je bila enotna: ta dogodek se bo vtisnil v trajen spomin zaradi sproščenega programa, srčnih izrazov podpore prijateljev in družine mladi nadarjeni ustvarjalki ter odpiranja izredno pomembnih tem, pred katerimi si kot družba ne smemo zatiskati oči.

Pogovor dveh krških literarnih ustvarjalk s podobnim začetkom

20230511_MMI4694-A bad day

Pri igranju flavte se je Aldini pridružila prijateljica Veronika.

Po avtoričinem uvodnem igranju flavte, Odellove pesmi »Another love« (ki se pojavlja tudi v sveže izdani knjigi), je pozdrav množici zbranih prevzela Polona Brenčič v imenu Valvasorjeve knjižnice Krško. Ob toplem sprejemu v novih prostorih knjižnice je na kratko predstavila Aldino, ki je osnovnošolska leta preživela v OŠ Jurija Dalmatina v Krškem, zdaj pa obiskuje prvi letnik Gimnazije Brežice. Aldina je okolici znana predvsem po svojem svetlem pogledu na svet, optimizmu, vztrajnosti, talentu za tuje jezike in ljubezni do glasbe. Nato pa je Brenčič napovedala Aldinin pogovor z Marušo Mavsar, direktorico založbe Neviodunum, in misel zaključila s presenetljivim opozorilom na simboliko tega večera: »Danes se bosta pogovarjali dve literarni ustvarjalki. Pred več kot dvema desetletjema je namreč takratno stavbo Valvasorjeve knjižnice povsem napolnila predstavitev knjige mlade Krčanke, gimnazijke s svojim prvim romanom. To je bila Maruša Mavsar. In nekateri, ki ste danes v občinstvu, ste bili prisotni tudi na tistem lepem dogodku.«

Tokrat je bila torej Mavsar v drugačni vlogi, a je Aldinine občutke najbolj razumela. Skozi sproščen pogovor je vodila mlado pisateljico skozi večer, ki je bil pravi rojstni dan nove knjige. Besedo sta izmenjaje dajali tudi ostalim, večer pa zaključili s še enim nastopom dveh flavt, pri katerem se je Aldini pridružila prijateljica Veronika.
20230511_MMI4599-A bad day

Knjiga Aldine Bajrović

Knjiga A Bad Day Doesn't Mean A Bad Life je na voljo na sedežu založbe Neviodunum v Krškem (Trg Matije Gubca 3, 8270 Krško, kjer ima sedež tudi časopis Posavski obzornik), naročite jo lahko tudi na 040 302 809 in na zalozba@posavje.info. Cena knjige je 10 evrov, poštnina pa znaša 5 evrov.

»Včasih sem želela biti učiteljica geografije, zdaj me zanima psihologija«

Pogovor je drsel od Aldininega otroštva do vznika ideje za pisanje in njenih zanimanj. Knjige je Aldina vedno oboževala, knjižni svet pa ji je približala mama, ki ji je vedno nudila tudi največjo spodbudo in verjela sanjam male deklice, da bo nekoč pisateljica.

Posebnost mlade deklice je kmalu opazila tudi Rebeka Žnideršič, njena učiteljica angleškega jezika iz Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, ki je knjigo tudi jezikovno pregledala in bila njena prva bralka izven družine. Kakor je poudarila Žnideršič, je Aldina talentirana za jezike (govori nemško, angleško, turško, arabsko …) in verjame, da Aldina že piše naprej in da je to šele začetek njene krasne pisateljske poti.
20230511_MMI4613-A bad day

Predstavitev Aldinine knjige je bila zelo dobro obiskana.


Čvrsto podporo sledenju svojim sanjam je Aldina našla pravzaprav v vsej svoji družini in dobrih prijateljih. Aldini je na dogodku čustveno spregovoril tudi najstarejši brat, Admir Bajrović, prav tako večstransko nadarjeni Krčan, ki je tudi avtor naslovnice knjižnega prvenca, ter opisal Aldinino veliko željo in izredno samoinicativnost, da ko si nekaj zada, to tudi izpolni, zaključil pa z željo: »Želim ti, draga Aldina, da nikoli ne prenehaš sanjati svoje sanje.« Tudi Neja, Aldinina prijateljica iz gimnazije, je opisala Aldino kot »sonce«, ki vnaša dobro voljo med svoje sovrstnike, in kako srečna je, da sta prijateljici.

Aldina je poudarila, da so se ji glavne otroške sanje uresničile – biti pisateljica, izdati knjigo. Tudi nad lokacijo predstavitve je bila navdušena, saj je ravno krška knjižnica trenutno prostor, ki ji je v domačem Krškem najbolj všeč. In če si je nekoč želela postati učiteljica geografije, jo zdaj vleče na polje psihologije, saj jo je vedno zanimalo, kako se ljudje počutijo, zakaj se tako počutijo, česa se bojijo, na kaj upajo. Aldina je tudi dobra opazovalka družbe, sovrstnikov, s svojo tenkočutnostjo pa je prelila težave mladih na papir v obliki zgodbe o Sarah, Leyli in Andrewu, zgodbe o prijateljstvu, a tudi tesnobnosti, občutkih nepripadanja nikamor, stradanju zaradi izgleda, samopoškodovanju, mislih na samomor in podobnih stiskah, ki so, kot pravi Aldina, danes pri mladih nekaj običajnega.
20230511_MMI4828-A bad day

Aldina s svojimi najbližjimi


»Vsak je, kakršen je, ker ima zato nek razlog. Vsak potrebuje nekoga, da mu prisluhne.«

Mavsar se je dotaknila tudi teh težjih tem, za katere meni, da o njih prepogosto razpravljajo starejši, ki pa so, kot lahko vidimo, ob nedavnih tragičnih dogodkih med mladimi brez pravih odgovorov, kako naprej. Aldina je za slabo stanje in samopodobo mladih okrivila tudi preveliko uporabo družbenih omrežij ter pomanjkanja povezanosti med prijatelji in z družinami. Opozorila je, da je vsak človek svoja zgodba in da moramo vedno iskati razloge, zakaj se nekdo obnaša, kot se. Kaj se dogaja doma, s čim vse se srečuje posameznik, kakšni so raznovrstni pritiski. »Stres je med mladimi izjemen. Družbena omrežja narekujejo, kako naj mlad človek izgleda, kaj naj počne. Že osnovnošolci si nadenejo zaigrane nasmeške, da se prebijajo iz dneva v dan, medtem ko so znotraj že otopeli,« pojasni Aldina. Odgovor sta iskali v tem, da veš, »kdo si, kaj te veseli, na koga se lahko opreš«. Sledil je apel občinstvu, naj bodo pozorni, kdaj jih kdo potrebuje in kdaj potrebuje pogovor. Posebnost knjige je, da je usmerjena pozitivno, saj tako na svet gleda tudi Aldina: »Vse se bo rešilo, samo vztrajati je treba, ne obupati, ne prenesti svoje bolečine na druge, ampak jo razrešiti. Vsi imamo vlogo v tem.«

Polona Brenčič je tudi v zaključku poudarila, da Aldina s knjižnim prvencem A Bad Day Doesn't Mean A Bad Life podarja »glas mladih« o temah, ki nas globoko pretresajo, a so še kako aktualne.

Novorojena knjiga se je pridružila zbirki knjig iz Posavja

Dogodek, ki je privabil marsikatero solzo občinstva tako zaradi prijetne predstavitve, govorov, glasbe kot tudi zaradi tematike, se je zaključil z uradnim »rojstvom knjige« in pridružitvijo knjig založbe Neviodunum pod okriljem gesla »Knjige iz Posavja«. Mladi so navdušeno prisluhnili predstavitvi, Aldina jim je prve izvode knjige že podpisala, njene knjige pa so odšle z obiskovalci v posavske domove, domove po Sloveniji, nekatere pa tudi preko državnih meja, kjer se bodo mladi bralke in bralci ter starejši, ki jih je mlada pisateljica pritegnila s svojim optimizmom, v miru potopili v njen domišljijski svet.

Uredništvo, foto: Matjaž Mirt

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»