Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ana Desetnica v Krškem: po Dobro jutro in Zadnji ulov nocoj še dve predstavi

Objavljeno: Sreda, 03.07.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
ana desetnica 2024 - 1. dan (7)

Iz predstave Dobro jutro

ana desetnica 2024 - 1. dan (66)

V Krško je priplula barkača Greta

V torkovem zgodnjem večeru se je na ploščadi pred krškim kulturnim domom zvrstil prvi prireditveni večer mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se ga je spričo več sočasnih prenosov športnih dogodkov udeležilo sicer manj obiskovalcev kot pretekla leta, so pa nastopajoči izvajalci ponovno postregli z izvrstnima predstavama, ki sta nasmejali in animirali zbrano občinstvo.

ana desetnica 2024 - 1. dan (9)
Prvo predstavo na Ani Krški, kot se je festivala skozi leta oprijel vzdevek, je izvedel Duo Slavica. Predstava z naslovom Dobro jutro je vsebovala elemente fizične komike in cirkusa, malo besed in veliko gestikuliranja izvajalcev Luke Piletiča in Andreja Tomšeta, ki ju je prebudilo neumorno zvonjenje budilke, ki je niso mogli utišati niti gledalci. Sledil je komični ritual priprave pripomočkov za kuhanje jutranje kave, ki je zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti drugega mejil na ’misijo nemogoče’, po vrsti zapletov in popiti kavi, začinjeni s šilcem žganja, pa je sledilo še umivanje zob v ritmu glasbe.

ana desetnica 2024 - 1. dan (36)

Obiskovalci so prejeli rešilne jopiče

Igralci Goran Završnik in Anja Bezlova kot ribiški par, Matjaž Ocvirk v vlogi mornarja in lajnarja, kot bajeslovke, pevke, morske rastline na hoduljah, ribi in meduzi pa Sanja Gorišek, Ema Herlec, Mistral Majer in Urška Opeka pa so uprizorili drugo večerno  predstavo z naslovom Zadnji ulov, s poudarkom na okoljevarstvenem sporočilu: v rekah in morju se nabira nerazgradljiva nesnaga, zaradi česar je vse manj vodnega življa. A verjeli ali ne, z ribiško barkačo se prečesali slovensko morje in že domala vse reke, a jim je edino ribo uspelo ujeti med predstavo le v Savi v Krškem, pa še to so morali na podlagi odločitve gledalcev, ki so številčno presegli predloga, naj se iz ribe naredi brodet ali pa da se jo v enakih deležih razdeli med obiskovalce, vrniti v Savo. Atraktivno interaktivno glasbeno ekološko predstavo so igralci posvetili vsem, ki se zavzemajo za čistejše okolje.

Nocoj vabljeni na ogled predstav v krški park

ana desetnica 2024 - 1. dan (80)

Pri lovu rib v Savi so sodelovali tudi otroci

Medtem ko si lahko fotografske utrinke iz prvega večera pogledate v priloženi fotogaleriji, vas danes zvečer, 3. 7., Ana Krška vabi v staro mestno jedro na desnem bregu Save, kjer se bosta v parku pri Valvasorjevi knjižnici Krško zvrstili še dve predstavi, tokrat v izvedbi tujih izvajalcev, a ogled predstav ne narekuje poznavanje tujega jezika. Ob 19.00 bo v parku pri Valvasorjevi knjižnici najprej nastopil nizozemski dvojec Mobil & Voorsluis, ki bo uprizoril varietejsko predstavo, prepleteno s petjem, plesom, zabavljaštvom in čarovnijo, ob 20.00 pa bo atraktivno predstavo uprizoril še belgijski dvojec Teatro Pachuco, ki bo nazorno prikazal, kolikim namenom in pomenom služi klop za posedanje. Ta ni zgolj za počitek, sicer pa se prepričajte zvečer sami!

Na brezplačen ogled predstav vas vabijo Kulturni dom, Valvasorjeva knjižnica in OI JSKD Krško.

B. M.
« Nazaj na seznam