Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bienalni ArtEko v Podsredi

Objavljeno: Četrtek, 28.06.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
01 ARTEKO Podsreda s

Udeleženke in udeleženci bienalnega ArtEka na gradu Podsreda.

Med 20. in 24. junijem je na gradu Podsreda potekala 2. mednarodna likovna kolonija ArtEko Kozjansko 2018.

Resda umetnost pogosto nima praktičnih ciljev, vsekakor pa nas lahko opozori na konkretne probleme in seveda tudi rešitve. Vselej je povezana s časom in njegovo refleksijo. Sodobni človek velikokrat zatiska oči pred takšnimi podobami, posledično tudi pred lastnim uničenjem v duhu kapitala in objestnosti, medtem ko drugi umirajo od lakote, strupov, strahov … Zato so takšne izpovedi nujne, saj nam narekujejo korenine preteklosti, vest sedanjosti in duh prihodnosti.

Tradicionalno srečanje, ki se je začelo že pred osmimi leti v Šentjanžu, vsako leto pridobiva širši ekološki pomen in večje umetniške vrednosti. V organizaciji Zavoda MUK QRA in Turističnega društva Šentjanž ter s podporo in povabilom Kozjanskega parka - Gradu Podsreda smo izpeljali deset srečanj, od tega osem v Šentjanžu in dva na Kozjanskem.

Tema letošnjih srečanj, na katero želimo opozoriti, je PLASTIKA. Ravnanje z odpadki in njihova umetniška vrednost. To je nazorno prikazal letošnji udeleženec Adriano Gon s svojo postavitvijo, herbarium plasticum. Kot profesor na akademiji v Trstu je takšni tematiki posvečal veliko pozornost že v svojih minulih delih in projektih. Skupaj z Majo Briski in Zanetom Paulin iz Istre so postavili konceptualno plat kolonije Arteko in jo grafično predstavili. Ostali so se odzvali na problematiko vsak v svoji likovni govorici in v duhu kreativne reciklaže. Dime Temkov iz Makedonije, mojster grafike, je uporabil plastični ovitek kot medij za transfer oz. prenos slike na platno starega okenskega okvirja in klop. Neke vrste reciklaža ponovne uporabe z dodano vrednostjo. Obenem so okna postala zaščitni znak ArtEko kolonij.

Tri mlade, kreativne, perspektivne ustvarjalke, iskrenega duha, so vnesle svežino ter nežno, a obenem močno izpoved. Ana Jazbec s svojimi črno belimi kolaži plastičnega volumna, Tina Konec s tuš risbo na paus papirju in z osvetlitvijo, ki te kar strese, ko jo ugledaš na grajskem stopnišču, in Ksenja Gorenak, ki je svoji grafiki, kolažu, dodala risbo obrazov, ki so tako izpovedni, da je plastični trak odpadel kot «knof od gat«.

Vse skupaj je skrbno beležil na »trak«, montiral in nas preganjal s kamero grafični in video oblikovalec Matic Svažič. Celo zase lahko rečem, da sem odtise plastičnega odpada in kolaža prenašala v taktu noči in ritmu svetlobe grajskega jutra. Bilo nam je lepo. Kako boste sprejeli naša dela vi, nam sporočite na Facebook ali nas spremljajte na spletne mestu QRA.

In pomislite, ko vam nekdo ponudi plastično vrečko, kozarec in ostale smeti: jih zares potrebujete?

Jerca Šantej,
slikarka in kreativni direktor Zavoda MUK QRA in umetniški vodja ARTEKO kolonije
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte