Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški likovniki pripravili razstavo akvarelov

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Brežiški likovniki pripravili razstavo akvarelov

Društvo likovnikov Brežice je v četrtek, 24. julija, v brežiškem Domu upokojencev pripravilo otvoritev študijske razstave akvarelov. V svojem ustvarjanju so vedno boljši ljubiteljski slikarji na ogled postavili dela, ki so nastala pod vodstvom njihovega dolgoletnega mentorja, likovnega pedagoga Vlada Cedilnika.

Slikanje v akvarelni tehniki je predstavila predsednica društva Kristina Bevc, pri čemer je poudarila, da gre za zahtevno tehniko, ki zahteva veliko vaje, slikar pa lahko ustvarja na mokro ali suho podlago. Prosojne, lazurne barve so odvisne tudi od papirja, ki mora biti bel, lahko tudi toniran, a vseeno svetel. Za dober akvarel je najbolj pomembna čista voda, ki omogoča pravi odtenek in ne umaže barve. Z vodo se regulira jakost barve in mokrota čopiča (najboljši je mehak, ki vpije dovolj vode), premoker čopič pa lahko uniči sliko ali pa pripomore k želenemu prelivanju barv. Gre za postopno barvanje, kjer se dodajajo temnejši toni na svetlejše, pri tem pa se pušča belina papirja, da govori sama zase in daje risbi zračnost. Za akvarel je pomembna prosojnost, ki jo je težko doseči v ostalih tehnikah slikanja, sicer pa pri akvarelu velja, da vaja dela mojstra.

Mentorju Vladu Cedilniku in 21 slikarjem sta ob otvoritvi pohvalne in prijazne besede izrekli direktorica Doma upokojencev Impoljca Andreja Flajs in vodja enote Doma upokojencev Brežice mag. Valentina Vuk, barvno druženje pa je s petjem obogatila Adrijana Lorber.

N. J. S.

Metkin kubistični stil

Metka Vimpolšek, članica Društva likovnikov Brežice, ki se slikarstvu zavzeto posveča 16 let, se je v mesecu juliju bogato predstavila v avli Mladinskega centra Brežice, tokrat v kubističnem stilu.

Kot pravi, ji aktivno delo višje medicinske sestre in skrbi za dom pred upokojitvijo ni dopuščalo, da bi v njej zaigrale barve, ki so hotele na plano. V pokoju obiskuje tečaje keramike in slikarstva ter s tem uresničuje svoje želje in potrebo. Notranja moč jo vodi k raziskovanju in učenju teh zvrsti umetnosti. V slikarstvu jo vlečejo novi stili in tehnike, ki jo osvobajajo, pomirjajo, raznežijo, razvnamejo, duhovno bogatijo, krepijo in zdravijo ter legitimirajo in zavezujejo. Najbolj jo pritegnejo tečaji akademskega slikarja Rajka Čubra, ker je njegova strokovna pomoč vsestranska in vzpodbudna. Imela je že nekaj samostojnih razstav, sodeluje pa tudi na skupinskih razstavah, s tokratno razstavo pa je želela del svoje energije v kubističnem stilu podeliti z obiskovalci Mladinskega centra.

N. J. S.

{gallery}2014-07/metkavimpolsek{/gallery}

« Nazaj na seznam
»