Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiške likovnice razstavile Figuro

Objavljeno: Torek, 07.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
1-DSC02077

Ustvarjalke (brez odsotnih S. Kostanjšek, T. Kržan in E. Šušteršič)

Članice Društva likovnikov Brežice so se v četrtek, 2. julija, predstavile s premierno likovno razstavo, in sicer s študijskimi skicami Figure. Te so nastale na spomladanskem likovnem tečaju, ki ga je vodila slikarka Elena Sigmund.

Otvoritvena svečanost, kot je dejala predsednica  Zlatka Vučinić, je zaradi znanih okoliščin zopet potekala na prostem pred brežiškim Mladinskim centrom (MC), ogled razstave pa je bil zaradi varnostnih ukrepov in pravil možen v avli MC. Prisotne likovnike in goste sta z ritmi hip-hopa razvedrili plesalki  PD Imani  Anja Pečar in Ajda Bibič s trenerko Tjašo Oštir.
1-DSC02080

Predsednica Vučinićeva je članica DLB  šest let, društvo vodi od letošnjega januarja, ko v članstvu niso niti pomislili, da bo delovanje društva v letošnji pomladi obeleženo s posebnimi pogoji. V MC so se pred koronavirusom predstavili z rdeče obarvanimi grafikami, ki so prostor krasile ves čas nadležnega virusa, a žal brez gledalcev.

Po prvi otrplosti so se z ljubiteljskim ustvarjanjem kaj hitro znašli in postali dejavni. Njihove razstave na facebook strani so potrjevale, da se svet ni ustavil, da likovna dejavnost živi in da kulturi ni tako lahko zlomiti peruti. Njihovo delo ni ostalo neopaženo. Drugim so postali zgled, kaj se vendar dá narediti. V tednu ljubiteljske kulture so pokazali svojo iznajdljivost, svoje slike in keramiko so poslikali in predstavili na omrežju, istočasno pa so originale postavili na ogled v Domu kulture, seveda za steklom. Trenutno razstavljajo v Domu upokojencev Brežice, v kavarni Rosca, na štafelajih v kavarni Žagar, v vitrinah Darila Don in znova v MC, je strnila pomladansko ustvarjalno dogajanje Vučinićeva, rekoč s poudarkom še: »Kultura je del nas, kultura živi, kulture virus ne more uničiti.«

Ta čas so pričeli z novim tečajem grafike z mentorico Alenko Venišnik, zaključujejo tečaj keramike pri Nevenki Rušković ter so sredi ustvarjanja skupne keramične instalacije Prostor zrak, ki je prvi takšen skupen in obsežen projekt keramične sekcije pri DLB.
50 razstavljenih nastankov figur od glave do stopal so na tečaju ustvarjale Mija Baškovč, Kristina Bevc, Branka Ereš, Andreja Komočar, Sonja Kostanjšek, Marija Kukavica, Olga Poltaver, Tanja Kržan, Ema Šušteršič in Alenka Venišnik.

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»