Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški likovniki z novoletno razstavo zaokrožili letošnje ustvarjanje

Objavljeno: Torek, 12.12.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
otvoritev_novoletne_razstave_drustva_likovnikov_brezice31

Novoletno razstavo članov Društva likovnikov Brežice je postavila likovna pedagoginja Alenka Venišnik.

Člani Društva likovnikov Brežice (DLB) se ob koncu leta spet predstavljajo z novoletno razstavo, ki je na ogled v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice. Na ponedeljkovi otvoritvi jo je podrobneje predstavila likovna pedagoginja Alenka Venišnik, ki je razstavo tudi postavila.

otvoritev_novoletne_razstave_drustva_likovnikov_brezice44

Predsednica DLB Kristina Bevc (levo) ter članica društva in razstavljavka Marija Kukovica

Kot je poudarila, je razstava povzetek del članov DLB, ki so nastala v tekočem letu ter bila narejena doma, na tečajih ali delavnicah in še niso bila razstavljena. Razstava ni tematska, temveč je zastavljena po motivu, kar je iztočnica in rdeča nit razstave. Člani slikarske in keramično-kiparske sekcije se predstavljajo s portreti, akti, motivi konja in petelina, tihožitjema, cvetličnimi motivi, pejsaži, veduto ter keramičnimi predmeti, kot so sklede, vaze, pladnji in krožniki. "Upam, da boste uživali ob gledanju razstave in pri posameznih delih ne videli samo likovnega motiva, ampak tudi likovno govorico, s katero avtor želi komunicirati z vami. S samo postavitvijo razstave in interpretacijo le-te želim zaokrožiti - glede na to, da smo tudi v okroglem prostoru - delo našega društva, in če sem malo poetična, sem na vrh novoletnega paketa zavezala lepo pentljo in vam vsem skupaj dala darilo, za katerega upam, da vas bo vsaj malo razveselilo," je še dejala Venišnikova.

Svoja dela razstavljajo: Branka Benje, Andreja Komočar, Marija Kukovica, Rado Romih, Vladka Sumrek, Jože Šterk, Metka Vimpolšek, Anton Zorko, Marko Zupančič, Mija Baškovč, Branka Ereš, Helena Frešer, Jožica Petrišič, Olga Piltaver, Mihaela Prevejšek, Alenka Venišnik, Kristina Bevc, Edith Lukež, Tatjana Potokar, Mihelca Prah, Olga Rožman in Zlatka Vučinić. Njihovo znanje so dogradili, jih naučili novih tehnik in jih pri delu spodbujali njihovi mentorji: likovni pedagog Vlado Cedilnik, akademska slikarka Nevenka Ruškovič, akademski slikar Gregor Smukovič ter likovna pedagoginja Alenka Venišnik.

Kot je omenila članica DLB Marija Kukovica, so brežiški likovniki skozi vse leto sodelovali na razstavah, likovnih kolonijah, razpisih in izobraževanjih v organizaciji društva in izven. Letošnja izobraževanja so posvetili realističnemu slikanju v oljni tehniki, obudili grafični tečaj (tehnika linorez), izdelovali unikatno keramiko, izvedli kiparsko delavnico, v okviru katere so drugo leto zapored nastali pajki, ki domujejo na mrežah pod arkadami brežiškega gradu. Člani so razstavljali v avli Doma kulture Brežice, avli Upravne enote Brežice, Domu upokojencev Brežice, kavarni Rosca, športni dvorani in izložbi nekdanje Mode. Razstavljalo je 45 članov. Slikarska sekcija je postavila deset skupinskih razstav in štirje posamezniki samostojne razstave. Keramično-kiparska sekcija je šestkrat skupinsko razstavljala in ena članica samostojno. Tudi letos so se člani DLB uvrstili na regijsko razstavo Velika črta, ki jo je razpisal JSKD RS. En član se je uvrstil na mednarodno razstavo Ex tempore v Piranu.

S cvetovi so se zahvalili tako predsednici DLB Kristini Bevc, mentorjem, JSKD OI Brežice, ZKD Brežice, predstavnikom medijev za celoletno poročanje, v. d. direktorice PMB Alenki Černelič Krošelj za gostiteljstvo razstave kot tudi Pii in Brini Lubšina, ki sta otvoritev razstave popestrili z glasbenim nastopom.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte