Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Coletova »Zmešnjava«, ki dejansko to ni ...

Objavljeno: Sobota, 23.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
fotografska razstava Zmesnjava Bostjan Colaric cole (4)

Ob odprtju tretje samostojne fotografske razstave Boštjan Colarič Cole s soporogo Lidijo in otrokoma Gašperjem in Lučko

Kot zadnja v nizu prireditev Poletni večeri v parku v sezoni 2023, ki potekajo v organizaciji Valvasorjeve knjižnice Krško in krške Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, je bila minuli četrtek pod večer v krški Dvorani v parku odprta tritedenska samostojna razstava fotografij domačega profesionalnega fotografa Boštjana Colariča iz Brestanice, širše znanega pod vzdevkom Cole. Razstava z naslovom Zmešnjava prinaša na ogled 20 raznolikih panoramskih, nočnih posnetkov in več portretov, po večini studijskih.

fotografska razstava Zmesnjava Bostjan Colaric cole (28)

S krajšim opisom avtorja in njegovega ustvarjanja je razstavo pospremila na pot Tinka Vukić, vodja OI JSKD Krško.

Za fotografijo je Boštjana Colarič navdušil oče, ki se je s fotografiranjem ukvarjal ljubiteljsko. V osnovni šoli je začel fotografirati različne šolske prireditve in razvijati klasične fotografije pod mentorstvom učitelja Nika Jelčiča, v obdobju srednje šole ovekovečil v objektiv tudi različna šolska in priložnostna druženja, okoli leta 1993 pa se je odzval na oglas tedanjega krškega glasila Naš glas, v katerem so iskali honorarne sodelavce. Kot fotograf pa tudi tekstopisec je s časopisom sodeloval okvirno do leta 1995, obenem pa je kot honorarni sodelavec vodil oddaje tudi na tedaj še delujoči brežiški radijski postaji. Leta 1997 je začel na povabilo Silvestra Mavsarja soustvarjati novoustanovljen regionalni časopis Posavski obzornik, pri katerem je bil kasneje tudi nekaj let zaposlen kot fotograf, oblikovalec časopisa, v razširjeni medijski produkciji pa z ustanovitvijo TV Krško tudi kot snemalec. Po odhodu iz naše
fotografska razstava Zmesnjava Bostjan Colaric cole (24)

Tia Valentinc in Žiga Zakšek med glasbenim nastopom

medijske hiše, za katero še vedno občasno prispeva fotografije in krajše novinarske članke, je med drugim sodeloval s TV Novo mesto in se kot avtor fotografij in grafični oblikovalec različnih publikacij uveljavil v širšem dolenjskem in posavskem prostoru. S prebiranjem strokovne literature, obiskovanjem tečajev v Ljubljani in Zagrebu, leta 2006 pa je tudi uspešno zaključil študij na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani, je leta 2009 stopil na samostojno pot, najprej s fotografiranjem v studiu na Senovem, zaradi lažje dostopnosti občanov pa je leta 2011 odprl fotografski in snemalni studio Fotografika v krškem hotelu City. Na navedeni lokaciji je deloval do leta 2021, ko je dejavnost preselil v lastne prostore, v sodobno opremljen studio Foto Colarič v Brestanici, kamor se je pred dvema desetletjema tudi preselil iz Krškega in si z življenjsko sopotnico Lidijo Petrišič Colarič ustvaril družino. Ob fotografiranju v studiu in na lokacijah naročnikov je s fotoaparatom in kamero spremljevalec številnih prireditev različnih organizatorjev, kot velik ljubitelj narave veliko motivov ujame v objektiv v prostem času, tudi iz zraka.

fotografska razstava Zmesnjava Bostjan Colaric cole (34)

Colarič med pogovorom s Klaro Evo Kukovičič

Tokratna fotografska razstava je Colaričeva tretja samostojna razstava. S prvo razstavo koncertnih fotografij z naslovom Devetdeseta se je širši javnosti leta 2003 predstavil na Gradu Rajhenburg, drugo, naslovljeno Košnja na Ravnem Logu, je pripravil ob koncu leta 2014 v prostorih senovske enote Valvasorjeve knjižnice Krško, obenem pa predstavil tudi tedaj izdan stenski koledar Senovo 2015, ki ga je opremil s 40 fotografiranimi motivi kraja in okolice, ter 60 knapovskimi izrazi, ki jih je v ta namen izbral njegov osebni prijatelj in knjižničar, danes žal že pokojni Vili Planinc. Zmešnjava, kot je po slabih desetih letih naslovil tretjo samostojno razstavo, je raznolik prerez njegovega ustvarjanja v preteklih desetih letih. Kot je povedal avtor na otvoritvi v sproščenem in duhovitem pogovoru s Klaro Evo Kukovičič o svoji ustvarjalni poti, je pred poltretjim desetletjem na Radiu Brežice vodil enako naslovljeno glasbeno oddajo, sestavljeno iz različnih zvrsti glasbe, zato pomensko naslov zaobjema tudi razstavljene fotografije, ki niso tematske, temveč ustvarjene z uporabo več fotografskih tehnik prikazujejo različne motive iz narave, panorame, dnevne in nočne posnetke krajev, objekte in portrete.

Otvoritev razstave je z glasbenimi vložki popestril mlad glasbeni duet, vokalistka Tia Valentinc in kitarist Žiga Zakšek, ob pogostitvi, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič, pa so se številni obiskovalci še dolgo zadržali v pogovoru z avtorjem.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»