Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čudovita dvojina Doroteje Jazbec

Objavljeno: Ponedeljek, 01.10.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
doroteja jazbec - cudovita dvojina (1)

Doroteja Jazbec ob predstavitvi pesniške zbirke s staršema, partnerjem Bogdanom in sinom Kristjanom

V večnamenskem domu v Leskovcu pri Krškem je minuli petek Doroteja Jazbec iz Radeč, po rodu iz Brezovske Gore, predstavila izdani pesniški prvenec z naslovom Čudovita dvojina. Kot je povedala na predstavitvi, pesmi, do sedaj se jih je nabralo že sto, piše že poldrugo desetletje, v pričujoči zbirki, ki jo je izdala v samozaložbi v nakladi 200 izvodov, pa jih je 35.

Ne glede na to, da si je Jazbečeva dom in družino ustvarila v Radečah, je še vedno aktivna članica v leskovškem kulturnem društvu pa tudi na ostalih društvenih in družabnih področjih. Za književnost in literaturo jo je že v ranih otroških letih navdušil oče, zato se je s pisanjem začela ukvarjati že v osnovni šoli, kasneje pa objavljala članke v Dolenjskem listu, novicah Župnije Žalostne Matere Božje v Leskovcu pri Krškem, reviji Gasilec, saj je že od otroških let aktivna prostovoljna gasilka, med drugim objavlja članke tudi na spletnem portalu in v časopisu Posavski obzornik, predvsem s področja zaščite in reševanja ter družabnega in kulturnega področja v Radečah in okolici. Pred petimi leti se je pisanju tudi profesionalno posvetila, saj je ustvarila spletno stran Radeški utrip, na kateri ažurno objavlja novice iz te občine.

doroteja jazbec - cudovita dvojina (8)

Zasedba Lavrencij med nastopom

Piše predvsem ljubezensko liriko, pretežni del te pa je v zbirki Čudovita dvojina, za katero je naslovnico ustvaril Andrej Pinterič, posvetila soprogu Bogdanu, njunima sinovoma in ostalim ožjim družinskim članom. Poleg avtorice sta zbranim slušateljem pesmi prebirali še Verica Rep in Viktorija Hruševar, kot gostje pa so večer popestrili še pevci Pevske skupine Lavrencij z Rake.

Po predstavitvi zbirke v Leskovcu bo Jazbečeva zbirko v tem mesecu predstavila tudi v Radečah.

B. M.
« Nazaj na seznam
»