Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dejan Jakšič prejemnik glasbenega priznanja

Objavljeno: Petek, 05.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
20240402_172239 (2)

Med prejemniki Gerbičevega priznanja tudi Dejan Jakšič v družbi s predsednico države.

Zveza slovenskih glasbenih šol je 2. aprila že 21. podelila najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene in plesne vzgoje ter izobraževanja v Republiki Sloveniji nagrade in priznanja.

Javni razpis je bil objavljen 5. decembra 2023 in je bil odprt do 31. januarja 2024. Na podlagi pravilnika o podeljevanju nagrad in priznanj Frana Gerbiča je komisija v sestavi Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič, Ivo Bašič in Metka Podpečan obravnavala sedem pravočasno prispelih vlog ter se skladno s sprejetim pravilnikom soglasno odločila, da za leto 2024 podeli eno nagrado in štiri priznanja. Med prejemniki priznanj Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja je tudi radeški glasbeni pedagog Dejan Jakšič.

UČITELJ KLAVIRJA, KOREPETITOR, MENTOR ...

Na slovesnosti v kulturnem domu v Cerknici je bila pred podelitvijo priznanja predstavljena bogata ustvarjalna pot Dejana Jakšiča, učitelj klavirja in korepetitorja, zaposlenega v Glasbeni šoli Laško – Radeče, ki v svojem 30-letnem pedagoškem delu izkazuje visoko strokovnost, natančnost, učinkovitost in inovativnost.

"Ob njegovem kakovostnem delu z učenkami in učenci je treba poudariti tudi dejstvo, da je na različnih tekmovanjih korepetiral več kot 170 učenkam in učencem, s katerimi je osvajal najvišja mesta. Ob tem je bil za umetniško podporo tekmovalcem večkrat kot korepetitor nagrajen tudi sam. Dodano vrednost njegovemu pedagoškemu delu dajeta tudi komponiranje in aranžiranje skladb za različne zasedbe. Med njimi velja omeniti dve skladbi, ki sta bili obvezni skladbi na 52. TEMSIG-u v disciplini trobenta, še dve skladbi pa sta bili kot izbirni v tekmovalnem programu. Napisal je tudi 75 klavirskih spremljav k priročniku za pouk trobente Zatrobi in Zatrobi 2. Dva njegova priročnika s spremljavami za pouk trobente sta izšla tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Dejan Jakšič redno sodeluje tudi z drugimi deležniki na profesionalnem pa tudi ljubiteljskem področju, in sicer je dolga leta deloval v združenju klavirskih pedagogov EPTA, vodil ciklus Pianissimo, deloval pri projektih institucij na državni ravni, kot sta Zavod RS za šolstvo in Erasmus+. Bil je tudi mentor petim kandidatom, učiteljem klavirja, za pristop k opravljanju strokovnega izpita za področje vzgoje in izobraževanja. Opazen je tudi njegov prispevek pri organizaciji in izvedbi koncertov, delavnic in drugih projektov. Dejan Jakšič je človek številnih talentov in sposobnosti, s katerimi že 30 let na pedagoškem pa tudi na avtorskem in izvajalskem področju bogati slovenski glasbeni prostor in s tem močno prispeva k njegovemu ugledu."

GLASBENO IZOBRAŽEVANJE JE NA VOLJO VSEM

Slovesne podelitve nagrade in priznanj Frana Gerbiča, enega najpomembnejših skladateljskih osebnosti v drugi polovici 19. stoletja in v začetku 20. stoletja, se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. »Izjemnega pomena je, da je glasbena izobrazba dosegljiva vsakemu, ne glede na socialni status. S široko dostopnim glasbenim šolstvom odkrivamo talente, ki bi sicer morda ostali skriti. So dejavnosti, pri katerih smo izgubili širino vključenosti otrok. V nekaterih športih, na primer, se že pozna, da je vse preveč odvisno od materialnih zmožnosti staršev. V glasbenem izobraževanju na srečo še ni tako, a to ne pomeni, da smo lahko povsem brez skrbi,« je izpostavila. Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.

S. R./Vir: Zveza glasbenih šol Slovenije

 
« Nazaj na seznam
»