Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Deset let Folklorne skupine Društva upokojencev Brežice

Objavljeno: Sobota, 23.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
10_let_folklorne_skupine_du_brezice (41)

Folklorna skupina DU Brežice med nastopom

20. oktobra je Folklorna skupina Društva upokojencev Brežice v brežiškem hramu kulture izvedla jubilejni nastop ob desetletnici delovanja skupine.

V minulih letih je skupina plesalk doživela marsikaj, od sramežljivih začetkov v letu 2011, ko so se pod vodstvom Jožice Povh začele učiti prvih plesnih korakov, do nadaljevanja pod strokovnim očesom mentorja Zdravka Dušiča, ki jih je prevzel leta 2015. Najprej so nastopale v svojih plesnih oblekah, od leta 2018 pa imajo nove kostume po vzorcu kozjanske narodne noše, ki sta jih zanje sešila izdelovalca folklornih noš Vlasta Kerin in Brane Rožman.
10_let_folklorne_skupine_du_brezice (61)

FS Spomin DU Sevnica

Ta večer so bile prvič pokrite z rutami, izvezenimi z rokami kot čebelice marljivih članic ročnodelske sekcije DU Brežice Zanke, ki so poskrbele tudi za prijeten videz odra. Skupina folkloristk šteje 22 plesalk, ki jih s harmoniko že od začetka spremlja godec Stane Andrejaš, na lončenem basu pa se mu je pred leti pridružil Milan Perkman. Posebej za to priložnost sta z njimi zaigrala klarinetist Rudi Glogovšek in kontrabasist Jože Sternad. FS DU Brežice se je predstavila s spletom plesov Po štajerski deželi, svatovskimi plesi z Gorenjske in spletom plesov Veselje je pri nas doma.
IMG_0216.

Mentor FS DU Brežice Zdravko Dušič je prejel častno Maroltovo značko.


Slavljenke so na jubilejni koncert povabile tudi kulturnike iz drugih društev upokojencev. Tako je nastopila FS Spomin, ki deluje pri DU Sevnica in je nastala leta 2002. Najprej so njeni člani plesali na Razborju, in sicer do leta 2018 pod vodstvom Majde Hriberšek, nato pa je vodenje prevzela mentorica Jasna Pinoza. Plešejo največ štajerske plese pa tudi plese drugih pokrajin (Prekmurje, Dolenjska). V letu 2019 je skupina dosegla regijski nivo na srečanju odraslih FS. Povabilu slavljenk so se z veseljem odzvale tudi Ljudske pevke Žejno, ki delujejo pri KUD Anton Kreč Čatež ob Savi. Skupina šteje pet članic, njihov mentor je Ignac Slakonja, ki v sili razmer tudi zapoje z njimi. LP Žejno imajo za seboj veliko nastopov doma in v tujini, saj so gostovale na Hrvaškem, pri zamejskih Slovencih v Italiji ter rojakih v Srbiji in celo Kanadi. Izdale so že tri zgoščenke ljudskih pesmi in zbornik ob desetletnici svojega delovanja. V svojem repertoarju imajo prek 140 pesmi z različno tematiko. V juniju organizirajo vsakoletno srečanje ljudskih pevcev, godcev in folklornih skupin pod naslovom Pa se sliš'.

Ob koncu je predsednica sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar plesalkam podelila jubilejne Maroltove značke, ki jih prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. Podeljene so bile štiri bronaste (Milka Cizelj, Gizela Novak, Marija Pavlovič in Milan Perkman), 16 srebrnih (Stane Andrejaš, Lidija Cerjak, Marija Klemenčič, Vera Korošec, Sonja Kostanjšek, Nataša Krulik, Anica Levak, Zinka Markič, Rozika Perkman, Rozika Petan, Marija Prah, Milka Rožman, Nežika Verstovšek, Jožica Verstovšek, Jožica Černelič in Marjana Černoš) in ena častna Maroltova značka (Zdravko Dušič). Čestitkam ob jubileju FS DU Brežice se je pridružila tudi predsednica DU Brežice Jožica Sušin. Vsi nastopajoči so se od obiskovalcev poslovili s pesmijo Kol'kor kapljic, tol'ko let. Za sestavo veznega besedila in povezovanje je poskrbela članica kulturne sekcije Jagodni izbor pri DU Brežice Ivana Vatovec.

R. R., foto: R. R. in Saša Pohar

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam