Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Desetletnica Stoparjevega Radogosta

Objavljeno: Sreda, 17.02.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radogost, J. Spacal4

V oknu Radogost na sevniškem gradu je vsak mesec predstavljeno novo umetniško delo, tokrat so slike slikarja Jožeta Spacala.

Pred desetimi leti, 9. februarja 2011, je potekalo na sevniškem gradu odprtje stalne zbirke 22 skulptur iz kovine ter petih grafik domačega umetnika Rudija Stoparja, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi namen notranjega grajskega okna, poimenovanega po slovanskem bogu gostoljublja Radogost.

Odprtju stalne muzejske umetniške zbirke v grajski sobani pod imenom Ogled in okna Radogost so v naslednjih mesecih redno vsako prvo sredo sledili kulturni večeri s predstavitvijo domačih in tujih likovnih ustvarjalcev. Zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa kulturnih srečevanj, ki so se najpogosteje odvijala v grajski kapeli, že nekaj mesecev ni, a v oknu Radogost je vsak mesec na ogled novo umetniško delo in v mesecu kulture so na ogled tri slikarska dela Jožeta Spacala (1939-2020).

»Bil je ’uomo universale’, univerzalen človek, 'taužent roža', eden od najvidnejših in najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Edinstvenost je dosegel s sintezo klasičnih in sodobnih postopkov. S svojimi grafikami je naravne elemente združeval z risbo, doseženo z orodji sodobne tehnike. Jože Spacal je bil mag, čarovnik mojstrstva in odličnosti, ki žari znotraj sveta umetnosti v svoji neugasljivi luči lepega,« pravi Rudi Stopar, ki je doslej s svojimi Radogost večeri privabil na sevniški grad tudi lepo število obiskovalk in obiskovalcev.

S. R., foto: Eva Urh

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam