Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Domačije in portreti kot slikarski motiv

Objavljeno: Sobota, 23.03.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
D. Jazbec in J. Barachini

Radeški slikar Jože Barachini z moderatorko pogovornega večera Dorotejo Jazbec

V minulem torkovem popoldnevu je potekala v radeški knjižnici predstavitev 82-letnega domačina Jožeta Barachinija, ki svoj čas namenja slikanju in pisanju. V pogovoru z Dorotejo Jazbec je predstavil del svoje življenjske poti in svoje umetniško ustvarjanje ter svojo osmo knjigo z naslovom Domačije in portreti.

Jožeta Barachinija je griv svet barv privlačil že vrsto let, a posvečati se mu je lahko začel šele po letu 1993, ko se je invalidsko upokojil. Za njim je že več kot sto samostojnih in več kot 90 skupinskih razstav. V treh desetletjih je izdelal 1600 slik, večje število razglednic in voščilnic, ilustriral nekaj knjig, od leta 1995 vsako leto pripravi tudi stenski koledar z izborom lastnih slikarskih del, katerih motivi se ujemajo z meseci.
D. Jazbec in J. Barachini1

Na slikarskem platnu upodobljen morski motiv.

Navdih za svoja dela in motive črpa iz narave, ki jo upodablja v vseh letnih časih. Skozi igro svetlobe in senc lahko ’zaslišimo’ šumenje potočka, slišimo piš vetra ali prasketanje ognja, krik galebov nad morsko obalo ...

Slikar zelo rad ustvarja tudi portrete. »V knjigi Domačije in portreti, ki je moja osma knjiga, je tudi portret znane Krčanke, dobrotnice Jospine Hočevar. Letos je 200-letnica njenega rojstva. Še zanimivost, sliko sem slikal v živo, na prireditvi Mojemu Posavju v Mestnem muzeju Krško, kjer je predstavljala svoje pesmi domačinka Marija Hrvatin. Zanimiva in zelo prijetna izkušnja je bila in še danes sem hvaležen za povabilo,« se je spominjal radeški umetnik, ko je predstavljal svoja dela ob videoprojekciji, ki je obudila še marsikateri zanimiv spomin na znano ali manj znano domačijo, objekt ali občanko in občana. Barachinijeva najnovejša knjiga Domačije in potreti ima 288 strani ter prinaša izbor 264 slik, 140 portretov in 43 stenskih koledarjev. Spremno besedo je napisal pisatelj mag. Ivan Sivec, s katerim je radeški umetnik sodeloval pri ilustraciji zbirke knjig o grofih Celjskih in še nekaterih drugih. Oceno likovnih del podajata umetnostna zgodovinarka dr. Ivanka Zajc Cizelj ter umetnostni zgodovinar in likovni kritik prof. dr. Mirko Juteršek.

Domoznanski večer sta z violinskim nastopom obogatili učenki GŠ Laško – Radeče Ajda Gros in Iva Razboršek iz razreda učiteljice Maje Glavač, njuna korepetitorka je bila Nina Mole. V uvodu je navzočim namenila nekaj prijaznih besed bibliotekarka Tjaša Mladovan, v zaključku pa župan Tomaž Režun. Še mnogo ustvarjalnih trenutkov je Jožetu Barachiniju v imenu glasbene šole zaželela Nina Mole.

S. R., foto: S. R., N. V.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»