Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Glasba ga spremlja že od otroštva

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Glasba ga spremlja že od otroštva

Glasbena šola Krško budno spremlja napredek in dosežke svojih učencev in z veseljem bdi tudi nad nekdanjimi ter s posebnim ponosom doživlja vsak uspeh, ki ga dosegajo med udejstvovanjem na raznih prireditvah, nastopih ali tekmovanjih. Eden takšnih, ki posežejo po najvišjih možnih mestih, ko sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih, je nekdanji učenec krške glasbene šole Domen Marn, sicer pa še redni član Pihalnega orkestra Videm in Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško.

V hudi mednarodni konkurenci je opravil tudi sprejemni preizkus na Zürich Hochschule der Kunste (Akademija za umetnost Zürich), kamor odhaja na redni študij v letošnji jeseni.

Domen Marn se je že v rani mladosti zapisal glasbi. Kot majhen deček je neizmerno užival ob zvokih narodnozabavne glasbe - ni minila nedelja, da bi ne gledal oddajo Videomeh (starša sta mu morala vse oddaje posneti na videokasete, ki so se vrtele od jutra do večera). Nekoč je celo napisal pismo, da je samo zanj zaigral Grega Avsenik na svojo kitaro.

Ko mu je bilo pet let, je na Glasbeni šoli Krško opravil preizkus nadarjenosti in pričel z malo glasbeno šolo in z igranjem na kljunasto flavto. Beti Križanič ter Drago Gradišek sta bila nanj še posebej pozorna in pri odločitvi za instrument je bil odločen - klarinet.

Z devetimi leti se je pridružil Mladinskemu pihalnemu orkestru GŠ Krško. Prof. Robert Pirc mu je nudil izjemno strokovno mentorsko pomoč in ga oblikoval v fanta, ki je trdno odločen, da nadaljuje svojo glasbeno potjo.

Vpisal se je na umetniško gimnazijo v Celju, smer klarinet. Njegov mentor na Srednji glasbeni šoli Celje je Jurij Hladnik, ki je v slovenskem prostoru priznan klarinetist in vrhunski profesor. V Celju je Domen svoje glasbeno znanje še poglobil, pridobil nove izkušnje in poznanstva, ki ga peljejo naprej - jeseni odhaja v Švico, na Akademijo za umetnost Zürich, na študij klarineta. Njegova želja še iz ranega otroštva je bila študij glasbe v tujini in sedaj se mu sanje uresničujejo. In tu so že nove želje, a naj še dozorijo...

Domen Marn je še vedno član Pihalnega orkestra Videm Krško ter Simfoničnega orkestra GŠ Krško. Komorno udejstvovanje nadaljuje tudi v Celju, kjer je član treh orkestrov. Sodeluje v komornih sestavih kvartetov in triov klarinetov ter v sestavih z drugimi instrumenti.

Vsa leta se je izobraževal tudi na različnih seminarjih, tako doma kot v tujini. Udeležil se je mnogih tekmovanj ter prejel več priznanj: dve zlati priznanji ter drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG, trikrat je osvojil naziv »Laureat« in nagrado za vse dosežene točke na tekmovanjih v Požarevcu in v Beogradu ter posebno nagrado Udinske province iz Italije. Na letošnjem 38. TEMSIG-u je v triu Domena (prečna flavta, klarinet, klavir) prejel zlato plaketo.

Na 6. mednarodnem tekmovanju, ki je potekal 27. in 28. aprila v srbskem Požarevcu, je v disciplini klarinetov Domen Marn dosegel vseh 100 možnih točk ter najvišji naziv »Laureat«.

M.K.M./S.R.

 

« Nazaj na seznam
»