Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dorotejina Prepletanja

Objavljeno: Sobota, 01.01.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Dorotejina Prepletanja (17)

Naslovnico za pesniško zbirko Prepletanja je izdelal posavski likovni ustvarjalec Andrej Pinterič.

Bil je zadnji ponedeljkov večer v lanskem decembru in v Knjižnici Radeče je na literarnem večeru Doroteja Jazbec predstavila svojo drugo pesniško zbirko z naslovom Prepletanja, ki jo je izdala v samozaložbi, a ob močni podpori Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, katerega dolgoletna članica je.

Dorotejina Prepletanja (12)

Doroteja Jazbec v družbi dveh mladih glasbenikov, Nika Strnada in Eme Požun

Zbranim na prireditvi je avtorica predstavila del svojega pesniškega ustvarjanja s prebiranjem pesmi iz svoje najnovejše pesniške zbirke, za katero je naslovnico izdelal posavski umetnik Andrej Pinterič z Mosteca pri Dobovi. Osrednji motiv v pesmih je ljubezen, ki jo poznamo in občudujemo v več oblikah. »Sama ljubezen občutim v vsakodnevnem življenju skozi preproste in drobne stvari, ki mimo marsikoga spolzijo, kot bi jih ne bilo. Ples na gasilski veselici. Materinska občutenja v odnosu so novorojenčka, lastnega otroka. Občudovanje narave na jutranjem sprehodu … Ljubezen je gonilna sila, prepletena s tisoč in in eno malenkostjo hitrega vsakdana; daje moč, voljo in vero za boljši jutri - in zavedanje, da je vsak dan lahko prazničen, če si ga takega znaš narediti sam,« pravi besedna ustvarjalka iz vasi Jelovo v radeški občini, kamor se je preselila pred leti iz Brezovskega Gore, ki je del krške občine. Pesniškemu delu je dodan še spominski utrinek iz Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kamor je Doroteja odšla v času porasta širjenja koronavirusa kot prostovoljka in tam med drugim skrbela za stanovalca Tončka.

Kratko predstavitev sta z nastopom obogatila učenca Glasbene šole Laško-Radeče, Nik Strnad na diatonični harmoniki in Ema Požun na citrah.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam