Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo likovnikov Brežice: Kulturnemu življenju predali neminljivo zapuščino

Objavljeno: Sreda, 13.01.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
mms_img8122730642106721167

Z ene od lanskih delavnic Društva likovnikov Brežice

Tako kot vse druge je tudi članice in člane Društva likovnikov Brežice v lanskem letu zaznamovala epidemija, a predsednica Zlatka Vučinić poudarja, da je bilo leto kljub temu »zelo ustvarjalno, razgibano, živahno, prijetno in prekratko«. Kot pravi, so se kar naenkrat znašli v vrtincu drugačnih možnosti ustvarjanja in razstavljanja.

DLB-Rdeča je ženskega spola (15)

Sedanja in nekdanja predsednica DLB: Zlatka Vučinić (levo) in Kristina Bevc

Društvo likovnikov Brežice, s skrajšanim nazivom Društvo DLB, se lahko pohvali z že več kot 55 leti delovanja. Zastavilo si je obširen program s poudarkom na izobraževanju. Izobraževanja vodijo priznani mentorji, nekateri med njimi so tudi člani društva, je le-to predstavila Zlatka Vučinić, ki je v letu 2020 prevzela funkcijo predsednice društva. Le-to ima likovno in keramično sekcijo ter je v letu 2020 štelo 45 članov, je navedla. Keramična sekcija ima korenine iz leta 2007, ko je društvo začelo z izobraževanjem v obliki letnih tečajev in delavnic, kar v razširjeni obliki uspešno izvaja še danes. Društvo letno pripravi več skupinskih in individualnih razstav, člani pa se uspešno predstavljajo s svojimi deli tudi v okviru razpisov in natečajev izven društva, letno se udeležijo več likovnih kolonij z namenom ustvarjanja, učenja in druženja. »V Društvu DLB je delovalo že več kot 140 članov. Društvo je s svojim prispevkom v likovnih vrednotah predalo kulturnemu življenju v naši občini neminljivo zapuščino, iz katere marsikateri član izstopa kot odličen in cenjen likovnik,« je poudarila Vučinićeva. Po njenih besedah so se v posebnem letu 2020 naenkrat znašli v vrtincu drugačnih možnosti ustvarjanja in razstavljanja svojih izdelkov, »zaplavali smo s tokom in izkoristili vse možnosti, ki so se nam ponujale. V društvu se je oblikovala ekipa idejnih ustvarjalcev, ki je bila vse leto polna energije, in verjamem, da smo to energijo prenašali tudi na druge člane. Vse, kar smo načrtovali v lanskem letu, smo praktično realizirali in še več, seveda pa na malo drugačen način, kar niti ni bilo tako slabo.«
1-DSC02098.

Keramična instalacija Prostor v prostoru v avli UE Brežice


Keramična instalacija najbolj opazen projekt

Obe sekciji, tako likovna kot kiparska, sta po njenem izvedli zelo lepe projekte. Med posamezniki je izpostavila predvsem uvrstitev slike z naslovom Družina članice Marije Kukovica na državno tematsko razstavo JSKD Oblo in oglato ter razstavo Nevenka in sošolci v gradu Brežice, kjer je razstavljala članica, akademska slikarka Nevenka Rušković, skupaj s svojimi sošolci. Na področju slikarstva je bil zelo pomemben in zahteven tečaj Figura pod vodstvom slikarke Elene Sigmund. Tečaje grafične skupine vodi članica, likovna pedagoginja Alenka Venišnik. Ta skupina se predstavlja s svojimi razstavami vsakokrat v drugačni tehniki, ki morda javnosti niso toliko poznane, so pa dela izrazno zelo privlačna. Projektov v okviru keramične sekcije je manj, pravi predsednica društva, vsakoletni keramični tečaji tradicionalno potekajo pri mentorici Nevenki Rušković, na novi lokaciji pa so v minulem letu začeli z delavnicami različnih, predvsem alternativnih metod glaziranja. Novost je tudi keramična instalacija, ki so se je lotili v društvu in tudi uspešno skozi vse tri delavnice realizirali. »Naš najbolj opazen in pohvaljen projekt v letu 2020 je bila keramična instalacija Prostor v prostoru, ki si jo lahko še vedno ogledate v avli UE Brežice. Po zaključku omejitev gibanja jo bomo umaknili. Žal nimamo ustreznega prostora za njeno postavitev, bi jo pa rade volje postavili na katerem koli drugem primernem prostoru,« je pojasnila ter omenila, da so si s potrditvijo novega statuta omogočili bolj poenostavljeno delo in manj toga pravila, kar se jim je obrestovalo v obdobju epidemije, ko so razstave v mestu enostavno prestavili na njihove spletne strani in na facebook stran društva. V prihodnjem obdobju upa, da bodo za svoje delo pridobili tudi primeren prostor v Brežicah, saj trenutno gostujejo na več lokacijah.

Vsi so že željni kave v kateri od brežiških kavarn

Obdobje epidemije, predvsem jeseni, je vplivalo tudi na razpoloženje brežiških likovnikov. »Med našimi člani je veliko starejših, ki spadajo v t. i. rizično skupino. Zavedamo se odgovornosti drug do drugega in iščemo varne poti medsebojnih stikov. In če si doma sam in nimaš nikogar, če ne znaš, če nimaš možnosti in ne moreš poiskati stik z drugimi preko družbenih omrežij, je hudo. Saj društvo ni samo nekaj početi, društvo je tudi druženje. Upam, da bomo kot ljudje prebrodili to krizo ter se bomo vsi skupaj spet srečali in poklepetali. Mislim, da smo zato vsi tako željni kave v kateri od brežiških kavarn, saj je ta kava poistovetena s klepetom v prijetni družbi, brez omejitev, brez mask, brez strahu,« je zanimivo razmišljanje Vučinićeve o epidemiji. Ko je izvedela, da jo predlagajo za predsednico, je vse skupaj vzela zelo resno in priznava, da je tudi kar nekaj časa razmišljala, ali je prav, da prevzame to nalogo v društvu, saj je članica društva šele šest let. »Nobene funkcije do sedaj v društvu nisem imela, slikarske tehnike šele 'pokušam', v keramiki pa sem ubrala neko svojo raziskovalno pot. Moram reči, da mi je bila in je še moja predhodnica Kristina Bevc v veliko pomoč z vsemi potrebnimi informacijami in svojim delom. Prav tako mi je v veliko pomoč Alenka Venišnik, ki je vodja keramične sekcije in odgovorna za velik del projektov v društvu,« je izpostavila. Pri načrtih društva v novem letu je med drugim navedla nakup grafične preše, raziskovanje na področju alternativnih pek v keramiki (projekt G-Libna) in nov skupinski projekt na področju keramike.

Rok Retelj, foto: arhiv DLB

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 7. januarja 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam