Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad prepevalo v Brežicah

Objavljeno: Torek, 02.07.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_5865

Moška pevska skupina Fantje iz Društva Slovencev Kredarica se je predstavila s slovenskimi in tujimi skladbami.

V četrtek, 27. junija, je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekal koncert Društva Slovencev Kredarica Novi Sad. Na koncertu so poleg Mešanega pevskega zbora in Moške pevske skupine Fantje iz Društva Slovencev Kredarica nastopili še Pleteršnikovi pevci, Ženski pevski zbor Orlica Pišece ter Zdenka in Andrej Pinterič. Prireditev je potekala v organizaciji Društva Pleteršnikova domačija Pišece.

Na začetku koncerta je Brigita Zupančič Šifrer ob odsotnosti predsednika Pleteršnikovega društva Martina Dušiča najprej lepo pozdravila vse navzoče, jim izrekla iskreno dobrodošlico in se zahvalila direktorici PMB Alenki Černelič Krošelj, ki je omogočila izvedbo koncerta v tem brežiškem biseru.

Najprej so se predstavili Pleteršnikovi pevci, ki s ponosom nosijo ime Maksa Pleteršnika po domovini pa tudi izven meja. Izdali so zgoščenko Pišece, preljubi naš kraj, ki nosi ime po naslovni skladbi, s katero se radi predstavijo na koncertih. Skupino vodi Franc Vegelj.
IMG_5875

Tudi Ženski pevski zbor Orlica Pišece vodi zborovodja Franc Vegelj.


Povezuje jih učiteljica Rut Zlobec

Pišece že dolga leta sodelujejo z Društvom Slovencev Kredarica Novi Sad, povezuje jih namreč skupna učiteljica Rut Zlobec, ki je dolga leta poučevala slovenščino na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, zdaj pa že nekaj let člane omenjenega društva uči dopolnilni pouk slovenščine. Dopolnilni pouk slovenskega jezika, kulture in tradicije se je začel z ustanovitvijo Društva Slovencev Kredarica leta 1997. Prve učiteljice so bile Silva Stakić, Desanka Poslon in Angela Aranđelović, leta 2007 pa je društvo dobilo profesionalno učiteljico, napoteno iz Slovenije. Nato sta poučevali učiteljici Barbara Košič in Rut Zlobec, ki sta učili tudi pri drugih slovenskih društvih v Srbiji. O pouku so posneli tudi dokumentarni film 25 črk za 25 let. Danes pouk vodi učiteljica Rut Zlobec, ki se vedno rada vrača v Pišece in pomaga organizirati ekskurzije v domovino.
IMG_5891

Mešani pevski zbor Kredarica obstaja že 24 let.


Najstarejše društvo Slovencev v Srbiji

Društvo Slovencev Kredarica je bilo ustanovljeno pred 27 leti kot prvo društvo Slovencev v tedanji ZR Jugoslaviji. Povezuje, razvija in poglablja vezi s Slovenci in drugimi nacijami v Novem Sadu, Vojvodini ter na celotnem ozemlju Srbije in zunaj njenih meja. Pomaga pri negovanju in razvijanju slovenskega jezika, glasbe in kulture na splošno. MePZ Kredarica je bil ustanovljen leta 2000 z namenom ohranjanja identitete Slovencev in njihovih potomcev, ki danes živijo v Vojvodini, ter seznaniti publiko s slovensko kulturno dediščino in tradicijo zborovskega petja. Zbor nastopa v Srbiji in tujini, njegova moška sekcija pa nosi ime Fantje. O njih je društvo posnelo dokumentarni film z naslovom Fantje iz Novega Sada. Zbor in moško sekcijo vodi umetniški vodja Borut Pavlič.
IMG_5898

Predsednik društva Đorđe Veselinov rad obišče Slovenijo.


Ob koncu koncerta je MePZ Kredarica prejel stoječe ovacije, zahvalil pa se je tudi predsednik Društva Slovencev Kredarica Đorđe Veselinov. »Vedno, ko se vračamo v Slovenijo, me člani vprašajo, zakaj je tu trava bolj zelena. Mene pa zanima, zakaj pesem v Sloveniji bolje zveni,« je dejal Veselinov in se zahvalil vsem, ki so bili zaslužni za ta odličen koncert. Društvo Kredarica se je naslednji dan ustavilo tudi v brežiški Tochki, pot pa so nadaljevali proti Celju, kjer je potekalo letošnje tradicionalno srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma.

H. Z.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam