Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Če nikoli ne začneš, nikoli ne moreš nehati

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Če nikoli ne začneš, nikoli ne moreš nehati Včeraj je na sevniškem gradu potekala otvoritev razstave likovnih del akademske slikarke Ivane Andrić Todić in unikatnih lončarskih izdelkov iz gline, ki jih je oblikoval zgodovinar in etnolog Rok Komel. Z glasbenimi točkami so otvoritev popestrili učenci Glasbene šole Sevnica.

Barve na razstavljenih slikah Ivane Andrić Todić so živahne, ognjevite, tople in svetle, a tudi temnejši barvni odtenki so lepo ujeti v svežino različnih barvnih kontrastov skozi upodobljene likovne motive. Rahlo zabrisane linije, ki budijo domišljijo in vabijo v neka posebna, skrivnostna, skorajda iracionalna stanja, privlačijo pogled obiskovalca, ki skuša skozi sliko vstopiti še v nek drug svet resničnosti; v svet, ki je dostopen le človekovim čutom, človeškemu umu pa ostaja nerazumljen in nedostopen. Ivana Andrić Todić že 17 let živi in ustvarja v Celju. Za seboj ima nekaj uspešnih likovnih razstav na Hrvaškem, od koder prihaja, ter v Sloveniji. V Sevnici se predstavlja prvič in razmišlja, da bi se udeležila likovne kolonije Arspekta na sevniškem gradu, ki bo potekala v mesecu avgustu.

Unikatne, umetniško dovršene in funkcionalne linije so zaživele v izdelkih iz gline Celjana Roka Komela, ki izhaja iz slovenskega tradicionalnega lončarstva - oblikovanja gline na vretenu. Izdelkom rad dodaja tudi barve, ki so prijetna estetska poživitev. Z osnovami klasičnega lončarstva se je umetnik domače, ljudske obrti srečal v času študija etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje pa se je popolnoma posvetil izdelovanju dekorativnih in funkcionalnih izdelkov iz gline, čeprav bi lahko poučeval tudi zgodovino ali pa bil zaposlen v katerem izmed slovenskih muzejev, saj je profesor zgodovine in diplomirani etnolog, tako pa je v Celju, kjer živi s svojo družino, edini klasični lončar.

Prodajna razstava slik in izdelkov iz gline je na sevniškem gradu na ogled do 21. maja.S.R., foto.V.Z.

« Nazaj na seznam