Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ErasMUSica, zaključni koncert GŠ Laško - Radeče

Objavljeno: Sreda, 22.06.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC_8094

Nastop učenk in učencev GŠ Laško - Radeče s predstavitvijo slovenskih ljudskih pesmi.

V včerajšnjem poznem popoldnevu se je v dvorani PORP v Radečah odvijal zaključni koncert Glasbene šole Laško-Radeče, ki so ga poimenovali ErasMUSica – glasba ohranja in bogati vezi.

»V letu 2021 smo se prijavili v evropski projekt mobilnosti učencev in učiteljev Erasmus+ in bili izbrani. Naša partnerska šola je postala Glasbena Matica Furlanija Julijska krajina iz Trsta. Učenke in učenci obeh glasbenih šol so tekom šolskega leta dobili priložnost, da se predstavijo na koncertih v lokalnem okolju in se udeležujejo kulturnih prireditev z ljudsko tematiko. Naš skupni cilj je ozavestiti pomen in spoštovanje ljudske glasbene, pevske in plesne tradicije ter le-to posredovati tudi širšemu okolju. Hkrati izpostavljamo aktivno vlogo poslušalcev in gledalcev ter jih vzgajamo k bontonu v okviru obiskovanja tovrstnih prireditev. V ljudski glasbi smo prepoznali tudi potencial in izziv za aranžerje, skladatelje ter koreografe in vzpodbudili smo učitelje obeh šol in skladatelje, da so poustvarjali in ustvarjali za različne zasedbe,« pojasnjuje ravnateljica GŠ Laško – Radeče Rosana Jakšič, ki doda, da so prvi del projekta Erasmus+ realizirali v zaključnih dneh meseca maja, ko so gostovali v Trstu.
DSC_8341

Nastop Glasbene Matice Furlanija Julijska krajina iz Trsta

»Pridobili smo izkušnjo medkulturnega in medvrstniškega sodelovanja, spoznavali ljudsko glasbo, inštrumente, ples. Z vznemirljivim pričakovanjem drugega dela projekta smo sprejeli naše glasbene prijatelje in 20. junija izvedli koncert v Laškem in dan kasneje v Radečah,« je zaključila.

PRIZNANJA 'ZLATA NOTA'

DSC_8020

Prejemnica in prejemniki priznanja Zlata nota radeške enote glasbene šole z učitelji in ravnateljico

Na obeh koncertih so podelili tudi priznanja Zlata nota učenkam in učencem, ki zaključujejo šolanje na GŠ Laško – Radeče. »Vsako šolsko leto, že od leta 1999, šola podeljuje priznanja učenkam in učencem, ki dosegajo nadpovprečne rezultate in viden napredek v vseh letih šolanja. Njihovi rezultati dela se skozi učni proces izkazujejo v samoiniciativnosti sodelovanja in zrelosti samostojnega dela. Učiteljski zbor je na zaključni konferenci, ki je potekala 17. junija, na predlog učiteljev posameznih predmetov potrdil deset prejemnikov priznanja Zlata nota, in sicer šestim učencem iz enote Laško in štirim iz enote Radeče,« je ravnateljica predstavila še priznanje, ki so ga na radeški prireditvi prejeli: učenka trobente Ana Kmetič in učenec evfonija Lovro Ključevšek (oba iz razreda učitelja Boštjana Župevca), učenec diatonične harmonike Matija Lazar (iz razreda učitelja Borisa Razborška) in učenec klavirja Gal Gros (iz razreda učitelja Dejana Jakšiča).

S. R./Vir: GŠ Laško – Radeče, foto: Regina Jakšič

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte