Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Feniks v Krškem, Žalujoči ostali na Senovem

Objavljeno: Sreda, 19.04.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
ikarus_photo_2

Feniks nadaljuje zgodbo Ikarusa.

Prihajajoča dneva, četrtek in petek, bosta v Krškem in na Senovem potekala v znamenju gledališča. 20. aprila bo namreč na odru Kulturnega doma Krško premierno uprizoritev doživela predstava Feniks, ki jo je spisal in režiral Rok Sanda, lanskoletni nagrajenec 55. Linhartovega srečanja v Postojni, na Senovem pa bo dramska sekcija KD Leskovec pri Krškem 21. aprila uprizorila gledališko predstavo Žalujoči ostali, s katero konec meseca odhaja na gledališko gostovanje v Srbijo.

Rok Sanda, ustanovitelj Društva za umetniško produkcijo Mali Petelin z Malega Kamna, po gledališki stvaritvi Ikarus, ki je bila na lanskoletnem festivalu gledaliških skupin Slovenije in zamejstva razglašena nagrajena z najvišjim priznanjem Matiček za najboljšo predstavo v celoti, zanjo pa Sanda kot njen avtor in režiser nagrajen s posebno diplomo Linharotvega srečanja, tokrat na krški oder postavlja dramsko delo Feniks - ko opeka zagori, tematsko nadaljevanje Ikarusa, ki bo gledalce popeljala v rojstvo upora in protiupora, v rojstvo ideje in njen konec. V novem odrskem delu Sande, pri katerem je kot asistentka režije sodelovala Eva Rolih, v vlogi producenta David Radej, kot tehnični vodja Klemen Štih, za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Urška Mazej, za avtorsko glasbo pa kantavtor Andrej Černelč, bodo zaigrali: David Radej v vlogi Slavka Opeke, Klemen Kovačič (Andrej Opeka), Tina Lipovec (Marija Lešnik), Martin Valič (Bert Magajna), Maja Pinterič (Olga Požar in ženica), Goran Puljić (Tobias Stieber) ter Meta Jesenko. Vodja navedene predstave je Jasmina Rački. Pričetek predstave v veliki dvorani krškega hrama kulture bo ob 19.30 uri.

Leskovški Žalujoči ostali na Senovem

zalujoci ostali - kd leskovec (117)

Prizor iz leskovške igre Žalujoči ostali

Potem ko so sredi meseca februarja lani amaterski igralci dramske sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem na domačem odru premierno uprizorili igro Žalujoči ostali, dramsko delo srbskega pisatelja Branislava Nušića, so z igro gostovali po več slovenskih krajih, konec meseca aprila pa z navedenim delom odhajajo na povabilo društev Slovencev, ki aktivno delujejo v Srbiji, na večdnevno gledališko turnejo v Beograd, Novi Sad in Vršac. Še pred tem bodo v petek, 21. aprila, ob 19.30, navedeno komedijo uprizorili na odru Doma 14. divizije na Senovem.

Repriza senovske igre Amerikanski dolarji

amrikanski dolarji_dkd svoboda senovo (48)

Senovčani bodo reprizo igre uprizorili v sklopu dobrodelne prireditve.

Naj vas na tem mestu opozorimo še na reprizo igre Amerikanski dolarji, ki so jo člani dramske sekcije DKD Svoboda Senovo na domačem odru premierno uprizorili 11. aprila. Igra, ki jo je režiserka Boža Ojsteršek zasnovala na dramaturškem zapisu senovskega kulturnega ustvarjalca Avgusta Fabjančiča (2. 1. 1896 - 21. 10. 1964), bo v Domu 14. divizije ponovno uprizorjena v torek, 25.4., ob 18.30, in sicer v sklopu dobrodelne prireditve "Za sodobnejšo šolo". Dobrodelna prireditev, katere izkupiček bo namenjen za šolski sklad domače šole za nakup učnih pripomočkov in za pomoč učencem iz socialno šibkejših družin, se bo zvrstila že 24. leto zapored. Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo je v minulem letu v ta namen uprizorila igro Zdravnik po sili, letos pa bo dobrodelno akcijo podprla z novim delom Amerikanski dolarji.

B. M.


 
« Nazaj na seznam
»