Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Figure brežiških likovnikov

Objavljeno: Četrtek, 09.03.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DLB-Figura (4)

Avtorji razstave

Društvo likovnikov Brežice (DLB)
je na predvečer praznika žena v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice pripravilo odprtje slikarske razstave in kiparskih del pod imenom Figura.

Predsednica DLB Kristina Bevc je uvodoma povedala, da so na ogled postavili likovno upodobljena živa bitja, in sicer kot kipe iz odpadnih reciklažnih materialov in kot podobe na platnu v oljni tehniki.

Razstavljalci in oblikovalci ženske figure so: Mija Baškovč, Kristina Bevc, Branka Ereš, Andreja Komočar, Tanja Kržan, Saša Ogorevc, Jožica Petrišič, Tatjana Potokar, Mihaela Prevejšek, Vilma Siter, Jože Šterk, Alenka Venišnik, Anton Zorko in Marko Zupančič.

Mentor, akademski slikar Gregor Smukovič, je povedal, da so udeleženci v prvem delu tečaja spoznali potek napenjanja lanenega platna na lesen podokvir in tradicionalen postopek priprave platna s klejno krednimi premazi iz zajčjega kleja in bolonjske krede, ki platno zaščiti pred propadanjem, površino zgladi in s tem omogoči preciznejše slikanje. V drugem delu tečaja so udeleženci nadaljevali z risanjem figure po živem modelu s svinčnikom na papirju. Ko je bila risba končana je sledilo slikanje z oljnimi barvami in uporabo na soncu goščenega lanenega olja, ki je služil kot medij za hitrejše sušenje in končne lazure. Pohvalil je vse udeležence za dobro opazovanje človeške anatomije in telesnih proporcev ter pazljivo proučevanje barvnih vrednot.

Likovna pedagoginja Alenka Venišnik pa je pojasnila, da se avtorice tokrat predstavljajo z malo plastiko in gre za stilizirano žensko figuro, različnih velikosti, položajev in finalnih barvnih in dekorativnih rešitev. Do pričujočih stiliziranih oblik je avtorice prisilil material sam in tehnika izdelave. Tako so nastale različne figure, ki v poenostavljeni formi govorijo vsaka svojo zgodbo.

Spremljevalni kulturni program sta obogatila plesalka PD Imani Zala Preskar s solo plesno točko Somnium in Jože Šterk z avtorsko pesmijo.

Predsednica Bevčeva se je zahvalila v. d. direktorice muzeja Alenki Černelič Krošelj, da je ponovno podprla gostovanje v muzejskih prostorih, Černelič Krošljeva pa je poudarila, da takšno sodelovanje bogati tako ene kot druge.

N. J. S.
« Nazaj na seznam
»