Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

FKK 2024: Samo gola kultura!

Objavljeno: Četrtek, 04.07.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
FKK 2024_Otvoritev_avtor Tadej Abram

Foto: Tadej Abram

V Kostanjevici na Krki je minuli vikend svojo sedmo edicijo ugledal Festival Kulture Kostanjevica (FKK 2024). V čudovitem ambientu atrijskega dvorišča Galerije Božidar Jakac so zbrano občinstvo pozdravili predstavniki Mladinskega društva Kostanjevica na Krki, župan občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc in direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

Večer se je nadaljeval pod taktirko izjemne vokalistke Nine Strnad in njene zasedbe Nina Strnad Jazz Band. V jasnem in toplem večeru se je zbralo okoli 500 obiskovalcev, ki so poslušali novo avtorsko glasbo Nine Strnad in vsem znane slovenske popevke v njeni interpretaciji. Stane Tomazin, programski vodja FKK, je ob tem dejal: »Ponosni smo, da smo tako otvorili sedmo izvedbo. V Mladinskem društvu Kostanjevica na Krki se že sedem let trudimo, da vsako leto pripeljemo najboljše umetniške izvajalce in menimo, da nam je to letos še posebej uspelo. Vrhunski avtorji in igralske zasedbe v pristnem okolju najmanjšega slovenskega mesta dovoljujejo ravno pravo mero kulture, ki si jo želimo vsi.«

FKK 24 - FB Page cover - cel program - 1920 x 1005px
FKK 2024 je v ponedeljek, 1. julija, gostil legendarnega Zijaha Sokolovića s predstavo Lijevo, desno, glumac, ki je kljub slabemu vremenu napolnila Opatovo dvorano v Galeriji Božidar Jakac. V torek, 2. julija, pa je sledila projekcija filma Poslednji heroj v režiji Žige Virca in v produkciji Studia Virc. Obiskovalci so bili navdušeni nad črno komedijo, ki je premiero doživela lani na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Nadaljujemo …

Danes, 4. julija, se ob 14. uri prične tridnevna gledališka delavnica Daniela Daya Škufco s poudarkom na igri, tekstu in kontekstu ter učenju razigranosti in spontanosti pri delu s tekstom. Ob 20. uri bo na sporedu Okrogla miza o dobrih praksah decentralizirane kulture, na kateri bodo sodelovali predstavniki različnih festivalov, organizacij, rezidenc. Po okrogli mizi bo sledil koncert skupine Freekind., ki bo prav tako v Galeriji Božidar Jakac.

Vrhunec festivala v prihajajočem vikendu

V petek in soboto bo sledil vrhunec festivala v dveh programsko najbolj zgoščenih dnevih. V petek, 5. julija, bo Galerija Božidar Jakac postala prizorišče predstave Pod kontrolo v izvedbi Luke Piletiča in v produkciji Via Negative ter Momenta Maribor. Nadaljevanje bo potekalo na otoku, v središču Kostanjevice na Krki, kjer bodo nastopili Dubzilla, Klemen Klemen, Konstrakta in Kokosy. V soboto, 6. julija, nadaljujemo z literarnim zajtrkom s pričetkom ob 11. uri in gostom – pisateljem Dragom Jančarjem. Ob 20. uri prizorišče dogajanja ponovno prevzema Galerija Božidar Jakac s predstavo Staging a Play: Antigona v izvedbi Matije Ferlina in v produkciji Emanata. Nato pa se ponovno selimo na otok, kjer se bodo v sobotnem koncertnem delu predstavile glasbene skupine Zoster, Vojko V, in Gnome. »Vabimo vse v Kostanjevico na Krki, da se udeležite Festivala Kulture Kostanjevica 2024. Mi vas nestrpno pričakujemo!« še dodaja Tomazin.

Vir: Romana Miklavž, foto: Tadej Abram

(Obvestilo: Za petkov in sobotni koncertni del je treba kupiti vstopnice, ki si jih lahko zagotovite na spletni strani Eventim in fizično na vseh njihovih pooblaščenih prodajnih mestih).

 
« Nazaj na seznam