Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Fotografska razstava Krmelj nekoč in danes

Objavljeno: Ponedeljek, 12.02.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0532

Nevenka Flajs je v letošnjem letu prevzela vodenje Društva Svoboda Krmelj, ki ga je dolga leta vodila ...

9. februarja se je v krmeljski kulturni dvorani odvijala proslava v počastitev slovenskega kulturnega praznika z odprtjem fotografske razstave z naslovom Krmelj nekoč in danes, kjer je zbrane nagovorila Nevenka Flajs, nova predsednica v lanskem letu preimenovanega društva iz DKŠD Svoboda Krmelj v Društvo Svoboda Krmelj.

Berta-logar

... Berta Logar pod imenom DKŠD Svoboda Krmelj, a v lanskem letu se je društvo preimenovalo.

“Delavsko kulturno in športno društvo Svoboda Krmelj je bilo s kar precejšnim številom sekcij zelo obširno. Iz tega razloga se je v lanskem letu odcepila športna sekcija, ki je sedaj deluje pod imenom Športno društvo Krmelj s predsednico Tjašo Papež na čelu. Zaradi tega smo bili primorani spremeniti statut ter seveda ime društva, ki je sedaj Kulturno, umetniško in turistično društvo Svoboda Krmelj ali krajše Društvo Svoboda Krmelj. V društvu trenutno delujejo sekcije, ki bi vam jih na kratko predstavila: pevska skupina Lokvanj, ki jo vodi Marica Knez, pevska skupina Lira s Francijem Bastardijem na čelu, literarna sekcija Žarek z vodjo Berto Logar, likovno sekcijo vodi Ana Hočevar, gledališka sekcija Ceglis deluje pod vodstvom Izidorja Močnika, fotografsko in video sekcijo vodim Nevenka Flajs. V letošnjem letu načrtujemo precej dogodkov, eden naših ciljev pa je tudi, da se še bolj povežemo z domačimi in sosednjimi društvi,” je med drugim dejala Flajsova ter povabila tudi na domoznanski večer v Knjižnico Sevnica, na katerem se bo 22. marca predstavila celotna KS Krmelj.

V nadaljevanju je nekaj besed namenila tudi razstavljenim fotografijam: “V lanskem letu ste si lahko ogledali pregledno razstavo o zgodovini Krmelja z naslovom Krmelj nekoč do danes. Tokratna razstava pa nosi naslov Krmelj nekoč in danes. Krmelj je rudarski kraj s sicer značilno arhitekturo, vendar se podoba kraja močno spreminja, pravzaprav lahko rečemo, da se je že z zaprtjem rudnika močno spremnila. Brez rudnika Krmelj ne bil takšen, kot je. Imamo Kolonijo, Bajer, kulturni dom, Inkos, gasilski dom, ki je služil kot železniška postaja, nekdanjo bolnišnico, v kateri je danes šola, zdravstveni dom, stanovanske bloke, trgovini, nimamo pa več bazena in železniških tirov. Vse našteto lahko vidite na tej razstavi. Kot ste najbrž že opazili, so to fotomontaže izbranih starih fotografij in fotografij, nastalih v zadnjem letu. Verjamem, da se bodo prebudili spomini, kako je bilo nekoč, mlajše generacije pa bodo morda dobile nekoliko lažjo predstavo, kako in tudi kje je bilo kaj nekoč. Upam, da bo ta razstava tudi vzpodbuda za koga, ki bi se pridružil foto sekciji, starih fotografij je še veliko. Poleg tega pa ima Krmelj oziroma celotna krajevna skupnost veliko lepih kotičkov, ki jih je vredno ujeti v fotografski objektiv in pokazati na kateri od razstav.”

Kulturni program, ki ga je povezovala Ines Colner, so oblikovali: recitatorka Sara Gačnik, ženska pevska skupina Lokvanj, recitacijska skupina Žarek z Berto Logar ter gostoma, Jožetom Žnidaričem in Rudijem Stoparjem.

S. R., foto: M. Knez
 
« Nazaj na seznam